Alles mag

Leave a comment Standard

Alles mag.

Opfrisser met de 7 w’s
U zegt: ‘Alles is toegestaan.’ Zeker, maar niet alles is goed. Alles is toegestaan, maar niet alles is opbouwend. Wees niet op uzelf gericht, maar op de ander.1 Korintiers 10:23-24

Wie? U, de gemeente van Korinthe

Wat? Zegt: Alles is toegestaan, het gaat hier om het kopen en eten van vlees op de markt, dat eventueel aan de afgoden toegewijd zou kunnen zijn.

Waar? In Korinthe, maar we kunnen dit ook op allerlei situaties in ons eigen leven toepassen.

Waarom? De sleutel is niet of iets wel of niet mag, of geoorloofd is, maar of het goed voor ons is, of het opbouwend en bovenal of het niet schadelijk is voor de ander.

Wanneer? Dat we vrij zijn en niet meer onder de wet, kan en mag nooit een vrijbrief zijn om er maar op los te leven. Dat zou dan op ons zelf gericht zijn, maar we moeten juist kijken naar de ander.

Waarvoor? Sommige dingen, waarvan jij denkt dat het wel kan, kunnen voor anderen juist een struikelblok zijn. Als we alles doordrammen van ‘ het mag toch?’ kunnen we daarmee anderen beschadigen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Waartoe? We zijn met elkaar gemeente en hebben dus met elkaar rekening te houden. Let wel, het gaat hier om bijzaken. Wanneer het om hoofdzaken gaat, mogen we deze regel nooit toepassen.

Gebed: Lieve hemelse Vader, leert U ons niet zo zeer op ons zelf gericht te zijn, dan wel op de ander, ook al weten wij dat het kan en geoorloofd is. Help ons om te denken aan de ander, tot opbouw van Uw kerk.

Arie de Paauw

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd.

Met dank aan www.dagelijkswoord.nl voor het verstrekken van de tekst

Ook te lezen op www.Opfrisser.com en op Twitter @opfrisser7wees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.