Artikel op C.I.P

Leave a comment Standard

Stille tijd: “Vroeger moesten mensen naar de tempel”

gepubliceerd dinsdag 27 november 2012 13:00 doorJeffrey Schipper

Arie_de_Paauw_stille_tijd.jpg

‘Frisse douche vergelijkbaar met stille tijd’

“Toen mijn zoon nog klein was, kwam hij ’s morgen vroeg vaak naar mij toe om even te kroelen. Zo mogen we ook naar stille tijd met God kijken: bij de Vader op schoot zitten en onze zorgen opzij zetten,” zegt Arie de Paauw. Om het belang stille tijd te onderstrepen, schreef hij het dagboek Opfrisser met de 7 W’s. Bij iedere Bijbeltekst worden in het boek zeven vragen gesteld, die de tekst handvatten geven en toepasbaar maken in het dagelijks leven. “Tijd apart zetten met God is nodig, want je bent 24 uur per dag christen.”

De Paauw stuurt dagelijks via zijn blog en sociale media een stille tijd-overdenking naar tientallen christenen die zich willen ontwikkelen in hun geloof. Aan de hand van een Bijbeltekst maakt de schrijver zeven vragen, elke beginnend met een W: Wie, Wat, Waar, Waarom, Wanneer, Waarvoor en Waartoe. Omdat velen hier plezier aan beleven, besloot De Pauw het in een dagboek te gaan publiceren. Achtergrond is de tekst uit Efeze 5:26, ‘om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden'(NBG; haar reinigende met het waterbad van het Woord). “Deze vorm van stille tijd zie ik dan ook als een opfrisser. Vergelijk het met een frisse douche, vroeg in de morgen. Als we ons laten voeden met het Woord van God, leven we vanuit Zijn kracht in plaats van onze eigen kracht.”

Comfortzone
Moeite hebben met dagelijks tijd vrijmaken voor gebed en Bijbellezen klinkt De Paauw bekend in de oren. “Stille tijd vraagt om discipline. Door ’s ochtends een poosje eerder op te staan, breng je God een offer. Soms leven we te veel in onze eigen comfortzone. Maar laten we niet vergeten dat God de Bijbel gebruikt om tot ons te spreken. Wanneer we meer tijd in het Woord doorbrengen, worden we bijvoorbeeld minder angstig voor de mening van anderen, want dan krijg je onder ogen hoe God over jezelf en andere zaken denkt. Zo helpt stille tijd om een discipel van de Heere Jezus te zijn en om uiteindelijk aan onze opdracht te voldoen: uit ons eigen gebied stappen en andere mensen winnen voor het evangelie.”

Een half uur lezen uit de Bijbel en praten met God. Niet iedereen vindt dit een aantrekkelijke gedachte (lees “Ik heb nu meer vrije tijd. Ik houd geen stille tijd meer”). “Stille tijd is allerminst saai,” reageert De Paauw. “Het gaat dieper dan na het slapen God zoeken. ’s Morgens laad ik mijn batterij op door Hem in de stilte op te zoeken. Maar ook als op weg naar mijn werk in de file sta, praat ik met de Heer. Zoals je fan kunt zijn van Feyenoord, kun je ook fan zijn van Jezus. Vroeger moesten mensen de tempel binnen om God te zoeken. Maar na het sterven van Jezus is het voorhangsel gescheurd en kunnen we zonder rituelen tot onze hemelse Vader naderen.”

Beloften met voorwaarden
Geen rituelen meer en met God in contact komen wanneer we maar willen. Hier komt het gevaar van gemakzucht om de hoek kijken. Hierover zegt de christen, die regelmatig evangelistie-trainingen geeft, het volgende: “God wil vriendschap en is tegelijkertijd de Almachtige. Dat brengt een spanningsveld met zich mee. Soms lijkt het alsof het leven met God te gemakkelijk wordt voorgeschoteld: je moet niks. Maar aan iedere belofte die God in de Bijbel aan ons geeft, zitten voorwaarden. Zo is ons een eeuwig leven beloofd maar wie niet in Christus gelooft, zal dat eeuwige leven niet krijgen. Het probleem is dat we vaak wél de beloftes van God willen, maar niet de door Hem gegeven voorwaarden. Genade is gratis, maar een discipel van Jezus zijn kost je wel degelijk wat.”

Klik hier om het dagboek van Arie de Paauw te bestellen.

De auteur stuurt dagelijks stille tijd-vragen door aan de hand van een Bijbeltekst. Stuur Arie de Paauw een e-mail als u hieraan wilt deelnemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.