Onteerd

Leave a comment Standard

Opfrisser met de 7 w’s

Datum: 7 januari

Titel: Onteerd

Lezen:1 Sam. 4:1-22

Tekst van vandaag:

1 Samuel 4:22

22 En zij zei: De eer is weggevoerd uit Israël, want de ark van God is als buit meegenomen.
Uit: Herziene Statenvertaling
© 2010 Stichting HSV

Wie? De eer van Israël, het volk van God

Wat? Is weggevoerd uit Isral

Waar? In het land Israël

Waarom? Omdat de ark van God is buitgemaakt door de filistijnen

Wanneer? In de strijd, hoewel zij bang waren vanwege Gods grote daden, hebben zij toch overwonnen. Het gaf hun juist een extra boost.

Waarvoor? Israël neemt hier het heft in eigen handen en probeert God voor hun karretje te spannen. Maar daar is God te heilig voor. Dit is het moment waarop het oordeel over het huis van Eli voltrokken wordt en het hele volk er in meegesleept wordt. Dertigduizend slachtoffers zijn het gevolg en de ark wordt buitgemaakt.

Waartoe? De ark staat in het oude testament voor de tegenwoordigheid van God en daar kan je niet lichtvaardig mee om gaan. Maar wat doen wij in onze erediensten. Als wij belijden dat God troont op de lofzang van Zijn volk en dat Hij in ons midden is als we met zijn tweeën of drieën in Zijn Naam bijeen zijn, waar is dan de eerbied en het ontzag? Zouden we niet op de knieën moeten vallen en Hem aanbidden in plaats van tot de orde van dienst over te gaan en een nieuwe pepermunt bij het begin van de preek? En na de dienst snel aan de koffie, want het mag niet te lang duren. Laten we beseffen dat God heilig is en zeer te vrezen, Zijn aanwezigheid is niet vanzelfsprekend, maar kostte wel het bloed van Zijn Zoon.

Gebed: Ja, Here, U bent een almachtige God, die te eren en te aanbidden is. Ik belijd, dat ik niet altijd dat besef hebt, als en dat U in ons midden bent. Leer mij toch, naast intimiteit, ook U te vrezen, meer en meer.

Arie de Paauw

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd.


Bron: Bijbelleesrooster NBG

Ook te lezen op www.Opfrisser.com en op Twitter @opfrisser7wees en in boekvorm!

#opfrisser7wees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.