Comeback

Leave a comment Standard

Opfrisser met de 7 w’s

Datum: 9 Januari

Titel: Comeback

Lezen: Sam. 6:1-7:1

Tekst van vandaag:

1 Samuel 6:16

16 Toen de vijf stadsvorsten van de Filistijnen dat gezien hadden, keerden zij diezelfde dag terug naar Ekron.
Uit: Herziene Statenvertaling
© 2010 Stichting HSV

Wie? De vijf stadvorsten van de Filistijnen

Wat? Keerden terug naar Ekron, toen zij gezien hadden dat de ark veilig was aangekomen. Het teken wat zij hadden bedacht, was uitgekomen, op een rechte lijn waren de koeien, al loeiend, vanwege hun verlangen naar hun zogende kalveren, terug naar Israël gegaan

Waar? In het land Israël, het plaatsje Bethel-Semester, een stad van de Levieten, op het land van Jozua.

Waarom? Ze hadden ingezien, dat het een slechte zaak was om de ark buit te maken en wilde het weer goed maken met de God van Israël. Op hun manier bewijzen ze Hem eer en doen ze een schuldoffer erbij van afbeeldingen van de plaag die hen overkomen was: aambeien en muizen, in goud. Omdat ze niet beter weten, wordt dat door de Here geaccepteerd.

Wanneer? Ook hier zien we dat de Here het hart aanziet. Zij zijn, hoewel bekend met de geschiedenis van het vertrek van Israël uit Egypte, niet bekend met de gebruiken van het vervoer rond de ark. Maar de Here is rechtvaardig. Als je er wel mee bekend hoort te zijn, zoals de Levieten en dan toch nieuwsgierig bent en dingen doet die niet mogen, kan het slecht met je aflopen (vers19)

Waarvoor? God is een God van trouw, die niet wil dat er ook maar een mens verloren gaat. De plaats waar de ark aankomt is bij Jozua, wat betekent: God redt, Yeshua, Jezus. De vraag is natuurlijk wat we ermee doen. De filistijnen keerden terug, maar gingen, ondanks wat zij hadden gezien en ervaren, niet de God van Israël dienen. De levieten vragen om de ark als een speer ergens anders heen te brengen, veel te gevaarlijk zo’n ding.

Waartoe? Hoe reageren wij op de almacht en de liefde van God? Onverschillig of angstig. God’s tegenwoordigheid in ons leven, Zijn oneindige liefde en trouw wil ons juist dicht bij zich hebben en ja het kan gevaarlijk zijn en je zelfs het leven kosten. Maar de vraag is, wat doen we ermee?

Gebed: Het is niet altijd makkelijk, Heer, om U te dienen, maar U vraagt wel gehoorzaamheid, uit liefde voor U. En als we zien, Here Jezus, wat Uw gehoorzaamheid, uit liefde voor ons, ons opleverde: liefde, genade, vergeving, redding, acceptatie, genezing, bevrijding, dan wil ik U alleen maar dienen, uit liefde, in gehoorzaamheid.

Arie de Paauw

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd.


Bron: Bijbelleesrooster NBG

Ook te lezen op www.Opfrisser.com en op Twitter @opfrisser7wees en in boekvorm!

#opfrisser7wees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.