Niet onuitgepakt laten

Leave a comment Standard

Opfrisser met de 7 w’s

Datum: 23 Januari

Titel: Niet onuitgepakt laten liggen

Lezen:1 Kor. 14:1-12
Tekst van vandaag:

1 Korinthe 14:5

5 En ik zou wel willen dat u allen in andere talen spreekt, maar vooral dat u profeteert. Immers, wie profeteert, is meer dan wie in andere talen spreekt, tenzij hij het uitlegt, opdat de gemeente erdoor opgebouwd wordt.
Uit: Herziene Statenvertaling
© 2010 Stichting HSV

Wie? Paulus, de apostel die in Korinthe het evangelie bracht.

Wat? Wil wel dat iedereen in klanktaal, tongen spreekt, maar nog liever dat iedereen profeteert. Tongentaal is de taal van de heilige Geest, die je ontvangt wanneer je in de Geest bent gedoopt. Profeteren is een boodschap van God hebben voor de gemeente of voor iemand persoonlijk.

Waar? In de gemeente, dit stuk en ook dat van morgen gaat er specifiek over hoe we de vocale gaven in de gemeente moeten gebruiken. Er werd misbruik van gemaakt en men liet zich er op voorstaan een bepaalde gave te hebben.

Waarom? Goed gebruik van de gaven bouwt de gemeente op. Verkeerd gebruik is alleen tot eer van jezelf. Wie in een vreemde taal spreekt, zegt Paulus, bouwt zichzelf op en dat is goed, wanneer je dat gebruikt in je stille tijd. Het is ook een gebedstaal die de boze niet roven kan en daarom zeer krachtig.

Wanneer? Maar wanneer we samen komen is het profeteren, de boodschap die God heeft, belangrijker dan dat we zelf opgebouwd worden en laten zien dat wij ook in tongen spreken. Dat heeft geen nut, tenzij het wordt vertolkt, dan is het zelfs krachtiger dan profetie!

Waarvoor? Helaas wordt dit stukje vaak gebruikt tegen tongentaal, maar wanneer je goed leest is dat absoluut niet zo. Paulus waarschuwt ook bij misbruiken bij het Avondmaal in hoofdstuk 11 en dat hebben we ook niet afgeschaft.

Waartoe? Wanneer je de gave van de tongentaal bezit en we mogen er naar streven zegt Paulus, dus kunnen we het ook hebben, gebruik die dan goed. Tot opbouw van jezelf. Ga eens iedere dag een minuut of 5 in Tongen bidden en bouw dat langzaam op. Kijk dan of je er door opgebouwd wordt, of je relatie met de Here intiemer wordt en je geloof krachtiger. Oefen jezelf in het profeten, in een kleine, intieme gemeenschap zoals een huisgroep, maar ga er mee aan de slag. Laat de gaven niet onuitgepakt liggen. Dat zou ondankbaar zijn naar de Gever!

Gebed: Ja, Heer dank U wel voor al Uw gaven en werkingen van de Heilige Geest. Ik wil ze goed gebruiken tot opbouw van mezelf èn tot opbouw van de gemeente, maar bovenal tot eer van U

Arie de Paauw

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd.

Bron: Bijbelleesrooster NBG

Ook te lezen op www.Opfrisser.com en op Twitter @opfrisser7wees en in boekvorm!

#opfrisser7wees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.