Niet zoetsappig

Leave a comment Standard

Opfrisser met de 7 w’s

Datum: 30 Jan

Titel: Niet zoetsappig

Lezen: 1 Sam. 11:1-13
Tekst van vandaag:

1 Samuel 11:6

6 De Geest van God werd vaardig over Saul toen hij deze woorden hoorde, en hij ontstak in hevige woede.
Uit: Herziene Statenvertaling
© 2010 Stichting HSV

Wie? De Geest van God, de heilige Geest

Wat? Werd vaardig over Saul, greep hem aan, overweldigde hem, zegt de grondtekst

Waar? In Gibea, de woonplaats van Saul op dat moment

Waarom? Ze hoorden het bericht van de belegering en de overwinning van de Amonnieten op de inwoners van het plaatse Jabes, gelegen in het Overjordaanse.

Wanneer? Toen er boodschappers uitgestuurd waren van Jabes naar Gilead. In het verleden zijn er ooit 400 maagden uitgehuwelijkt vanuit Jabes naar Gilead, zie rich. 21:14

Waarvoor? De Geest grijpt Saul aan, om hem bekwaam te maken. Anders dan zijn plaatsgenoten wordt hij niet verdrietig, maar woedend. Een heilige woede, die er toe zal leiden dat Jabes bevrijd wordt en de mannen daar hun rechter oog behouden.

Waartoe? Hoe reageren wij op onrecht, op situaties waarin we zien dat satan levens van mensen rooft en vernietigt? Zijn we (alleen maar) verdrietig? Als we door de Geest geleid worden, gaan we over tot actie, gedreven door een heilige verontwaardig. Te lang hebben we als christenen ons laten leiden door berusting, te bang om tot daden over te gaan. Volk van God, sta op, laat Gods Geest ons overweldigen en laten we ten strijde tegen, ziekte, gebondenheid en ongeloof. Samen met Hem kunnen we dat!

Gebed: Ja, Heer, geloven is niet zoetsappig, het is strijd, strijd in de hemelse gewesten tegens alles wat ons wil verlammen en verblinden. En door Uw Geest kunnen we de overwinning behalen, hebben we de wapens èn de kracht en de autoriteit. Nu alleen de kerk nog wakker maken!

Arie de Paauw

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd.

Bron: Bijbelleesrooster NBG

Ook te lezen op www.Opfrisser.com en op Twitter @opfrisser7wees en in boekvorm!

#opfrisser7wees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.