Handboek voor problemen

Leave a comment Standard

Zo zegt de HEERE van de legermachten: Vel een betrouwbaar oordeel, bewijs elkaar goedertierenheid en barmhartigheid. Onderdruk weduwe noch wees, vreemdeling noch arme. Bedenk in uw hart geen kwaad tegen elkaar. — Zacharia 7:9-10

Lezen: Zach. 7:8-14

We leven in een tijd waarin we voor een ontzettend grote problematiek staan. Dan heb ik het over de grote stroom vluchtelingen die over Europa wordt uitgestrooid. Dan heb ik het over de zorg in ons land, die te kampen heeft met forse bezuinigingen en waar meer en meer een beroep wordt gedaan op familie en mantelzorgers. Velen hebben daar een mening over en ventileren die op de sociale media. Soms ongenuanceerd en wars van enige logica, laat staan medeleven, empathie en het luisteren naar Gods Woord.

Je ziet ook wel dat ze tegen elkaar worden afgezet, berichten van mensen die hun huis uit worden gezet omwille van woonruimte van asielzoekers worden veelvoudig gedeeld op Facebook. Wanneer je iets verder kijkt dan je neus lang is, zie je al dat er appels en peren worden vergeleken. Sociale media kan mooi zijn, maar ook verwoestend. Berichten worden de wereld ingestuurd die gewoon niet waar zijn, alleen maar om haat en verdeeldheid te zaaien. Helaas zie ik ook mede broeders en zusters daaraan mee doen.

De tekst van vandaag laat een ander geluid horen,: ons oordeel moet betrouwbaar zijn, dat geldt niet alleen in de rechtspraak, maar over iedere mening die we vormen. Gaan we af op geruchten, of gaan we naar de bron en checken wat er van klopt om er vervolgens voor te bidden en op de bres te gaan staan? Waarom handelt iemand zoals die handelt, wat is de oorzaak? Goedheid en barmhartigheid zijn dingen die worden toegeschreven aan de Here God, maar blijkbaar verwacht Hij ze ook van ons. En dan komen de zorg en de vluchtelingenproblemathiek ook gewoon in de bijbel voor. We mogen geen enkel mens onderdrukken en geen kwaad tegen hen en elkaar bedenken.

Zo op de tweede dag van het nieuwe jaar blijkt de bijbel gewoon een handboek voor de problemen van 2016 en geeft ons gewoon duidelijke richtlijnen hoe er mee om te gaan. Als ze in den Haag, alle politieke partijen, nou eens meer de bijbel gingen lezen, dan wisten we in ieder geval dat de gevolgen niet zo ernstig zijn, als Zacharia verderop in dit gedeelte schrijft.

Maar laten we bij ons zelf beginnen en deze tekst toepassen, voordat we klakkeloos berichten op Facebook, Twitter enInstagram delen. Wij hebben tenslotte het predicaat ‘geheel anders’ te moeten zijn, omdat we Christus hebben leren kennen. (Efeze 4:20)

Zullen we ons sterk maken voor schone sociale media dit jaar?

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.