Gewoon doen!

Leave a comment Standard

Want dit is de boodschap die u vanaf het begin gehoord hebt, dat wij elkaar moeten liefhebben. — 1 Johannes 3:11. http://dawo.nl/?p=4540

1 Johannes 3:10-19

Lief zijn voor elkaar, make love, not war, dat was de boodschap van de hippiebeweging in de jaren 60. Een mooie boodschap op zich. De flowerpower bracht mooie muziek voort, maar ook vrije seks, marihuana gebruik en wat allemaal meer zij. Het werkte zelfs door in de kerk, waar de boodschap van bekering werd vervangen door die van lief zijn, elkaar geen pijn doen en een sociaal evangelie.

Het lijkt ook wel een beetje op de boodschap die Johannes hier brengt: ‘ Wij moeten elkaar liefhebben.’. Hier noemt Johannes het nog een boodschap, maar Jezus zelf noemt het een nieuw gebod.

Nu kent het Grieks drie woorden voor liefde: Eros, wat heeft te maken met de erotiek, de phileo , de broederlijk liefde en Agape, de goddelijke liefde. De Hippies zaten sterk tegen de eros aan, het sociale evangelie tegen de phileo, maar hier wordt toch echt het woordje voor de Agape liefde gebruikt. De goddelijke liefde, die Hij in ons hart heeft uitgestort. De zelfopofferende liefde, die de Here Jezus ons zelf heeft laten zien: Hij gaf Zijn leven, zodat wij Zijn leven konden ontvangen.

Agape is dus de liefde die van God komt en die wij weer door moeten geven. Het gekke van het woord Agape is dat het altijd in de gebiedende wijs staat. Je moet liefhebben, het is een gebod. Jammer voor hen, die iets tegen het woordje ‘moeten’ hebben. Dat is typisch Nederlands, volgens mij krijgen we dat met de moedermelk ingegoten en heeft het te maken met de geest van rebellie, die sterk in Nederland vertegenwoordigd is. Maar Johannnes zegt het, en, nog belangrijker: Jezus zegt het. (Joh. 13:34,35) Een nieuw gebod geef ik jullie, dat je elkaar liefhebt.

Niet van: ik vind je aardig als je mij ook aardig vindt. Niet om er beter van te worden, maar je zelf desnoods wegcijferen en alles opgeven voor de ander. Dat is niet makkelijk. Daarom heeft Hij ons juist Zijn Geest gegeven, omdat we het zelf niet kunnen. Wat we wel moeten doen is er voor kiezen, en dan komt Zijn Geest ons te hulp. Eigenlijk is het niet moeilijk, je moet het gewoon doen!

Ook iedere dag de Opfrisser met de 7 W’s in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.