Resultaten uit het verleden

Leave a comment Standard

Want Hij zei: Zij zijn immers Mijn volk, kinderen die niet zullen liegen! Zo werd Hij hun tot een Heiland. In al hun benauwdheid was Hij benauwd; de Engel van Zijn aangezicht heeft hen verlost. Door Zijn liefde en door Zijn genade heeft Híj hen bevrijd; Hij hief hen op en droeg hen al de dagen van weleer. — Jesaja 63:8-9http://dawo.nl/?p=4545

Lezen: Jesaja 63:7-9

We kennen allemaal wel die zin, die in beeld verschijnt of wordt gehoord bij reclames over beleggingen: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Men prijst dan producten aan waar je (veel) geld mee zou kunnen verdienen, omdat dat in het verleden ook veel rendement bracht. De waarschuwing is terecht. Niets is zo wankel als de beurs. Gelukkig geldt dit opschrift niet bij God. Bij Hem is het juist andersom, Hij is de Onveranderlijke

Vandaag zien we een hele mooie tekstpassage staan in een, best wel,voor de rest droevig stukje. Het gaat hier met name over het Israel van toen. Afvallig, God niet willen dienen, afgoden achterna lopend. God staat op het punt om ze weg te voeren in een ballingschap die wel 70 jaar zal duren. Ondanks deze dreiging klinkt er bij Jesaja altijd weer hoop. Zijn naam is dezelfde naam als die van de Here Jezus en betekent: God redt. Jesaja blikt hier weer terug op het verleden. De woorden van de Here over Zijn volk, kinderen die niet zullen liegen. Hij verwijst hier naar Jacob, wiens naam: hielenlichter, leugenaar, werd veranderd bij Pniel in Israel: Prins van God. In het verleden werd hun benauwdheid Zijn benauwdheid en verloste de Engel van Zijn aangezicht hen. Dat is de oudtestamentische personificatie van de Here Jezus. Door Zijn liefde en genade heeft hij hen toen bevrijd, Hij hief hen op en droeg hen al die tijd. Teruggegrepen wordt op de verlossing uit Egypte, maar ook op talloze andere feiten. God is trouw, als Hij dat toen was, zal Hij het ook nu zijn.

Zonder aan de vervangings theologie te willen doen, zeg ik dat ik wel een vergelijking wil trekken naar ons land. Ook wij mogen terug zien op een tijd waarin God met ons was, waarin ons volk bekend stond als een Godvrezende natie. Natuurlijk hebben ook wij steken laten vallen. Maar steeds redde God ons uit. Vandaag zien we weer een afval. Kerken lopen leeg, sluiten en krijgen een andere bestemmling, sommige zelfs als moskee. Christendom telt niet meer mee, het mag nog wel achter de huisdeur, meer betekenis heeft het voor velen niet meer.

Er klinkt een roep tot verootmoediging a la 2 Kron 7:14 en dat is, denk ik, de sleutel tot opwekking. Want God is dezelfde, nog steeds. Zijn wonderen van toen kan Hij nog steeds doen. Zijn plan ook voor Nederland is er een van een hoopvolle toekomst, maar wel door gebed en verootmoediging. Doe jij mee?

Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.