Koninklijke wet

Leave a comment Standard

Als u echter de koninklijke wet volbrengt, volgens de Schrift: U zult uw naaste liefhebben als uzelf, dan handelt u goed. Maar als u met aanzien des persoons handelt, begaat u een zonde en wordt u door de wet ontmaskerd als overtreders. — Jakobus 2:8-9

Lezen: Jakobus 2:1-13

Je kent ze wel, die plaatsen in een, veelal oude, statige kerk. Die van de rijken. Meestal vooraan, Rijk versierd, statig. Een echt contrast met de tekst van vandaag, die stelt dat rijken bevoorrechten, zonde is. Voor God zijn we allemaal gelijk, hebben we allemaal evenveel genade nodig. Het staat ook wars van dat wat de Here Jezus zelf deed, tijdens zijn verblijf op aarde: Hij was juist te vinden bij, wat we nu zouden nemen, het uitschot van de maatschappij. In onze tijd zou Hij te vinden zijn bij de vluchtelingen, zonder hen te veroordelen op geloof, rang, stand of afkomst. Dat verlangt Hij dus ook van ons. Jacobus, naar algemeen wordt aangenomen, de broer van Jezus, zegt dat het de wet van het Koninkrijk is: je naaste lief te hebben als jezelf. Het is een samenvatting van de tweede tafel van de wet. De eerste is God liefhebben boven alles, de eerste vier geboden gaan daarover, de ander zes gaan over onze betrekking tot onze naaste: eren van je ouders, etc.

Wie een dezen wetten overtreedt, overtreedt ze allen, zegt hij in het volgende vers. Zo vaak zie je dat mensen, wanneer er iemand een bepaald gebod overtreedt, zeker m.b.t. Het zevende, men over hen heenvalt en veroordeelt, terwijl we in principe allemaal wel een of meerdere geboden overtreden en dus net zo slecht zijn. Wie met een vinger naar iemand wijst, wijst er met drie naar zichzelf terug. Je naaste liefhebben als jezelf, betekent dus, dat we elkaar, zonder aanzien des persoons en zonder veroordeling, moeten liefhebben, met de goddelijke liefde, de Agape liefde, die Hij ook voor ons heeft gehad. Dan vervullen we wet, zoals Jezus dat ook deed. Niet onder een juk, maar uit liefde, dan wordt het nog leuk ook!

Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.