Tuchtmeester

Leave a comment Standard

Zo is dan de wet onze leermeester geweest tot Christus, opdat wij uit het geloof gerechtvaardigd zouden worden. Maar nu het geloof gekomen is, zijn wij niet meer onder een leermeester. Want u bent allen kinderen van God door het geloof in Christus Jezus. — Galaten 3:24-26

Lezen: Galaten 3:19-29

Wet en genade lijken in de Bijbel, en zeker in de Galatenbrief, elkaars tegenpolen. Ook de tekst van vandaag spreekt negatief over de wet. althans zo lijkt het. De tuchtmeester, zoals het originele Griekse woord luidt, heeft niets te maken met opvoeden, zoals wij dat met onze kinderen doen. De betekenis luidt volgens de studiebijbel: We moeten het beeld van Paulus hierbij goed voor ogen houden. Een tuchtmeester was iemand die nog onmondige kinderen begeleidde op weg naar school, en hen onder de duim moest houden, vaak met weinig zachtzinnige middelen. Het schijnt dat meestal slaven die voor weinig anders deugden, deze niet zo best aangeschreven baan kregen toegeschoven. Paulus gebruikt het beeld in deze context uitsluitend negatief, om er de onvrijheid onder de hard tuchtigende hand der wet mee aan te geven

En zo is de wet dus voor iedereen, die (nog) niet gelooft. Tenzij we zijn gaan geloven in het verzoenende werk van de Here Jezus, worden we hier op afgerekend. We hebben ons niet aan de wet gehouden, zoals niemand dat kan. We hebben dan de keuze: of we leven maar raak en het interesseert ons niet, of we proberen te leven op een manier die God behaagt en leven onder het juk van de wet. Vol frustratie moeten we elke keer weer belijden dat we het niet gehaald hebben deze dag. Onze vreugde wordt geroofd, de boze zit op onze nek en zegt: kap er toch mee, het lukt je toch niet. En deze keer heeft hij gelijk.

Want wat gebeurt er namelijk als je gaat geloven? Al je zonden, en ik herhaal; àl je zonden, die die je hebt gedaan, die je nu doet en zelfs die je nog gaat doen, zijn op slag vergeven.
God ziet jou niet meer staan, maar Jezus, als het ware. Zijn zondeloze staat is de onze geworden. Dus wanneer we beseffen: ik kan nooit aan de eis voldoen, dan is daar het verzoenend werk van onze Heiland. Door de genade en door de Heilige Geest, krijgen we een nieuwe wet in ons binnenste, die ons dringt, uit liefde, om in Zijn voetsporen te treden en te doen wat God fijn vindt. En zelfs al falen we daarin, dan zijn en blijven we Gods kinderen. Want dat ben je, door geloof en dat blijf je.

Net zo min als je ook maar 1 ding kon doen, om Zijn kind te worden, dan alleen Hem aan te nemen, kan je ook niets doen om Hem het vaderschap te ontnemen. Is dat niet geweldig? Geen vrijbrief om er maar op los te leven, maar wel het ontnemen van een juk, want Mijn last is licht en mijn juk is zacht, zei Jezus. Geweldig, dank U, Heer voor uw genade!

—————————————————————————————————————

Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.