Lange adem

Leave a comment Standard

HEERE, de aarde is vol van Uw goedertierenheid; leer mij Uw verordeningen. — Psalmen 119:64
Lezen: Psalmen 119:57-64

De dichter van deze Psalm is er maar eens voor gaan zitten. De langste Psalm en het langste hoofdstuk in de hele Bijbel. Dan wil je het ergens over hebben, denk ik. En dat is ook zo. Het nadeel van zo’n lange psalm is, dat je geneigd bent om die over te slaan. Veel te lang. Als er uit de Bijbel gelezen moet worden en je weet even niet wat, zegt men vaak: Neem maar een Psalm. deze wordt dan, gek genoeg, nooit uitgekozen. Eerder Psalm 117, die overigens ook heel mooi is. Ook in de kerk wordt deze Psalm niet vaak gezongen, wel een paar verzen, die in de top 10 staan: ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet’, misschien wel de bekendste.

Maar ik zei al, hij heeft er de tijd voor genomen. ook het Hebreeuwse alphabet is er nog eens in verwerkt. En het gaat over…..de Wet. Hoe lief heb ik Uw wet. Ik heb al eens vaker geschreven dat de Joden niet zo’n hekel hebben aan de wet als de doorsnee Nederlander. Wij hebben iets tegen regels. Zodra iets moet, haken we al af: ‘ik laat me niets gezeggen’, de geest van rebellie al met de moedermelk ingedronken, of toch een Generatiezonde?

Maar de dichter van deze Psalm kan er maar niet overophouden. Ook in deze uitroep vind je het terug. Maar misschien valt het jou ook op: de goedertierenheid, de goedheid, van God is verbonden met Zijn verordeningen. God heeft Zijn wet niet gegeven om Zijn kinderen nu eens lekker op de huid en dwars te zitten. Nee, het is Zijn goedheid, die ons die wet gegeven heeft. Gods wet dient ervoor ons ons te beschermen. Heel veel regels, als je die nader bestudeert, beschermen ons juist tegen allerlei kwaad, ziektes, financiële stroppen etc, als we ons daaraan houden. De reiningingswetten bijvoorbeeld hebben het joodse volk voor vele infectie-ziekten behoed, terwijl anderen, die Zijn wetten niet onderhielden, ze wel kregen. En meer van dat soort dingen. Gods wet is goed en heilig, wie die doet zal leven, is de strekking van deze Psalm. En we worden niet gered, behouden door het houden van de wet, wel beschermd. Wie binnen Zijn wetten leeft, zal de vijand geen open deur geven om bij hem binnen te komen. Denk daar maar eens over na. De hoofdstukken over zegen en vloek in Leveticus en Deuteronomium zijn daar duidelijk over.

Ja, Leve de genade, door welke we behouden worden, maar ook leve de wet van God, die heilig is en goed en ons beschermt. En de Heilige Geest zal het ons leren, omdat Hij ons nooit tegen Gods wetten zal laten handelen. Een mooie doordenker op de zaterdagochtend, niet?

Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Deel gerust, maar zet de bron er wel bij

Deze Opfrisser is gratis, ons steunen kan altijd. Maak een gift over op NL14INGB0004693016 tnv Arbeiders in de oogst ovv Opfrisser

Op de hoogte blijven van de mooie dingen die we voor God kunnen doen?
Www.handelingen2000nu.ga

Kijk ook in de webshop: http://opfrisser.com/shop/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.