Vergelding

Leave a comment Standard

Vergeld niemand kwaad met kwaad. Wees bedacht op wat goed is voor alle mensen. Leef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen. Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere. — Romeinen 12:17-19
Lezen: Romeinen 12:9-21

Velen hebben moeite met de 10 geboden. Ze zijn uit het Oude Testament, niet meer voor vandaag de dag, niet meer voor de genadetijd, etc. Maar wist je dat er in het Nieuwe Testament veel meer geboden staan, dan in het Nieuwe?

Hier vinden we er ook weer zo’n aantal, alleen in de dagtekst(en) van vandaag al 5! Gewoon eenvoudige oneliners, die ons leven een stuk prettiger maken, als we ons er aan houden. En dat is nu precies de opzet van alle wetten, die God ons gegeven heeft. Opdat ze ons zouden beschermen. Neem nu het derde uit de tekst. Daar zit zelfs een beperking op: voor zover het van u afhangt, vrede met alle mensen. Je hoeft dus niet tot het alleruiterste te gaan. Doe wat jij kunt om te doen om de vrede te bewaren en, zonodig, te herstellen. Heb jij er alles aan gedaan? Ok, prima, dan is het goed. Weet men het? Dan is het klaar! Geef het aan God. Hij is tenslotten Degene, Die alles en iedereen zal oordelen. Wreken moeten we sowieso niet doen, we moeten leven uit vergeving. Het zet onszelf vrij en opent de deur voor genezing. Vergeving zegt niet: ‘het was niet erg’ vergeving zegt: ‘het was wel erg, maar ik kies ervoor om jou te vergeven. God zal over je oordelen en als de ander geen vergeving vraagt, krijgt men alsnog te dealen met God en dan is het geen pretje.

Ook hier is de drijfveer weer de liefde voor anderen, maar ook voor jezelf. Wanneer je deze dingen doet, word je er in de eerste plaats zelf beter van. We moeten tenslotte de naaste liefhebben als onszelf. Velen hebben daar nog moeite mee, maar bedenk: als jij de enige was geweest op aarde, dan nog was Jezus ernaar toe gekomen om ook voor jou te sterven. Iedereen is waardevol in Gods ogen, maar jij zeker!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.