Nalatigheid

Comment 1 Standard

Wie dan weet goed te doen, en het niet doet, voor hem is het zonde. — Jakobus 4:17
Lezen: Jakobus 4:13-17
Soms onthouden we de ene tekst beter, dan de andere, ook al staan ze vlak na elkaar. Dat is ook met deze het geval. Het eerste gedeelte van het te lezen gedeelte kennen we ook wel onder de naam ‘het voorbehoud van Jacobus’ Je ziet het ook wel op de aankondiging van christelijke gebeurtenissen als DV – Deo Volente, zo de Here wil. De wereld gebruikt het ook wel; ‘bij leven en welzijn’. Ik hoorde wel eens iemand zeggen: ‘bij leven en wel zijn wil ik daar en daar begraven worden…’ Het wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt.

Maar de tekst van vandaag wordt veel minder toegepast: het gaat hier om de zonde van nalatigheid. Weten goed te doen het het niet doen, is net zo’n zonde als welk ander gebod ook. En in heel veel facetten van het leven toepasbaar. Ken je iemand die niet gelooft? Hij of zij gaat verloren als ze de Here Jezus niet aannemen! Heb je hen het evangelie verteld? Of tenminste (doeltreffend) voor hen gebeden? Ken je iemand die (ernstig) ziek is? Heb je hem of haar de handen opgelegd en de ziekte weggestuurd, zoals de belofte en de opdracht geldt in Markus 16? Heel vaak hebben wij als christenen de mond vol over mensen die van alles en nog wat verkeerd doen, van het overtreden van de zondagswet tot aan buitenechtelijke of homoseksuele relaties toe, om over roken nog maar niet te spreken. Het wijzen van de vinger naar de een, zorgt ervoor dat je met drie vingers naar jezelf terugwijst. Momenteel woedt er weer een discussie over de bediening van Torben Sondergard. Hij zou een dwaalleraar zijn, omdat hij leert dat we ons volwassen moeten laten onderdompelen, dat de gaven van de Geest ook vandaag nog gelden etc. Hij wordt dan ook meteen veroordeeld door mensen die dat allemaal niet hebben (gedaan) of kennen. Maar zijn zij het dan juist niet, die het nalaten het onderpand van de Geest te gebruiken door die dingen te doen die Jezus deed en waarvan Hij wil dat we ze allemaal doen? Denk aan de gelijkenis van de talenten en de ponden, diegenen die er niets mee gedaan hadden werden buitengeworpen!

Gelukkig kunnen we ons ook hiervan bekeren, simpelweg door in actie te komen. Geloof zonder werken (actie) is dood, zegt Jacobus. Laten we ons geloof laten zien, door in actie te komen en de dingen gaan doen waartoe Jezus ons de opdracht gegeven heeft! (Matth. 10:7,8) (Oeps, ben ik nu ook een dwaalleraar?)

Een gedachte over “Nalatigheid

 1. Snel verzakken van de tuin, is een van de Vinex kenmerken, naast 40% duurdere bouwgrond dan in de omgeving. Het Kabinet Lubbers zag in 1996-02 aanleiding de Vinex-locaties te introduceren, waarbij projectontwikkelaars het recht gegeven werd landbouwgrond van boeren 30x duurder in de markt weg te zetten.
  Die draconische prijsverhoging zou nodig zijn omdat alle paden en wegen in Vinex locaties de neiging hebben te verzakken en dat kan men dan vooraf in prijzen voor de gemeenten.

  Alle eerder afgekeurde bouwgronden konden op die manier alsnog in roulatie gebracht worden. De werkelijke zonde van de nalatigheid was het niet openbaar maken van het 1996-02 RWS klimaatveranderingsrapport, dat dermate schokkende gegevens bevatte dat het meteen tot staatsgeheim verklaard werd.

  De gerede vrees bestond dat meer dan 60% van NL totaal onverkoopbaar zou worden bij gebrek aan overlevingskansen bij een te handhaven nalatigheid van Delta-wet norm handhaving.
  —–
  ( In 2004 kwam de CU in het Kabinet terecht en die hadden o.a. als voorwaarde : dat het handhaven op de Deltawet normen door RWS gecontroleerd werd. Er bleken 1500 km dijken niet in orde te zijn en minimaal 7 zwakke plekken in de duinen die voor onze kust liggen. Met als meest urgente plek: Den Haag , precies tegenover het Koninklijk Paleis..)
  —–

  Het atheïstische RWS (Rijks Waters Staat ) rapport was gebaseerd op een besluit in 1984 om ‘NL burgers kansloos te maken bij een watersnoodramp’ en dat dan op het verantwoordingsbordje van Die Christelijke God te schuiven.
  Bankiers in spe, die meededen aan een NIBE examen in de Utrechtse Jaarbeurs Hallen (w.o.ikzelf) overlegde in de 2 uur durende pauze hoe ‘de 800 miljard aan pensioengelden’ nooit uit te hoeven keren. Het systeem van pensioenen in NL is gebaseerd op de valkuil dat wie te vroeg sterft, de gehele pensioeninleg kwijt raakt aan de pensioenbeheerders.. Van origine zijn dat bankiers,die vanuit het atheïstische denkraam functioneren.

  Vinex-locaties hebben als kenmerk dat de koopwoningen ver onder de zeespiegel gebouwd worden .Dat zorgt voor een zuigende werking van burgers uit de gegoede klassen (40 % duurder woongenot, vergt mensen met een hogere pensioenopbouw en daarmee hoger toekomstig rendement voor de pensioenbeheerders), die daar niet weg willen.
  Daarnaast is de logistieke indeling zo gemaakt, dat een eventuele watersnoodramp voor de bewoners fataal afloopt omdat evacuatiepunten (die minimaal 8m hoger liggen) ontbreken. De enige uitzondering op de bebouwing in Vinex-locaties, zijn de Politiebureaus en brandweerkantoren. Die steken qua ligging ver boven de wijk uit, zodat zij controle kunnen houden over de sterftekans van de inwoners. Reserve politiebureaus, zijn vaak in parkeergarages gebo9uwd, zodat die in geval van nood als eerste onbereikbaar worden.
  Verzorgingstehuizen, bejaarden tehuizen en woonkazernes voor de sociale woningbouw,, liggen allemaal ver onder NAP.
  De zonde der nalatigheid tegen gaan in de pensioenwetgeving : dat kan prima, door de inleg individueel terug te rekenen en desgevraagd te benutten om de eigen particuliere hypotheekschuld mee af te lossen. Goed voor de solvabiliteit van de NL banken, beter voor de overlevingskans van de gepensioneerden die dan langer thuis kunnen blijven wonen.

  En ook veel beter omdat ‘de Zalmnorm’ afkomstig bleek van de introductie van de spaarloonregelingen, die als het geld niet ondergebracht werd in een pensioenfonds (en onbereikbaar werd voor nabestaanden) de inleg standaard met 4% per jaar door de verzekeringsbedrijven afgeroomd mocht worden. Bij een 20 jarige inleg voorzagen de verzekeringsbedrijven ene rendement van 80% , terwijl het kapitaal 20 jaar door de inleggers niet beheerd mocht worden! Casino kapitalisme over de ruggen van arbeiders!

  Het latere banksparen is een afgeleide van de spaarloonregeling tot 2013. Alleen gaat er dan geen 4% per jaar van afgeroomd worden voor de leasebak bestuurders. De zonde van die nalatigheid zorgt voor een 80% hoger rendement voor de eigenaar er van of de erfenishouders.

  Sorry, Arie de Pauw, ik loet me even gaan. De eerste 8 jaar van mijn carrière was ik een bank-pikkie, dat door zijn functionerende christelijke geweten eruit gegooid werd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.