Hartverwarmend

Comments 3 Standard

Mogen goedertierenheid en trouw jou niet verlaten. Bind ze om je hals, schrijf ze op de tafel van je hart, vind gunst en goed verstand in de ogen van God en mens. — Spreuken 3:3-4
Lezen: Spreuken 3

Het was een mooie dag, 27 april 2015. Mijn zoon trouwde met zijn geliefde. En naast prachtig weer en een leuke trouwbijeenkomst in het stadhuis, was er ook een mooie dienst met deze tekst (vers 3) als trouwtekst.

imageAls die tekst dan weer dagtekst is, beleef je alles weer opnieuw.

Het is ook een prachtige tekst, niet alleen voor jonggehuwden, maar voor iedereen.

De wens dat goedertierenheid (andere vertalingen lezen Liefde) en trouw je niet zullen verlaten. Meteen een goed advies hoe dat te bewerkstelligen: Bind ze om je hals en schrijf ze op de tafel van je hart. Een mooi advies, maar wel platonisch, want hoe doe je dat in de praktijk? Het Hebreeuwse woord wat hier gebruikt is, betekent ook zoiets als loyaliteit, maar wordt ook gebruikt voor Verbondsliefde, dus zeker toepasbaar in een trouwdienst. Je gaat samen een verbond aan, als het goed is, voor het leven. Slagen van die relatie hangt van twee personen af, die trouw en loyaal zijn aan elkaar en de (wensen van) de ander belangrijker achten, dan (die van) zichzelf.
In groter verband is dat natuurlijk ook in de gemeente van God zo en in de samenleving. Door ze op de tafel van je hart te schrijven, maak je er, als het ware, een levenshouding van. Het is een keuze. Ga ik voor mezelf, of ga ik voor de ander? Nu is de Bijbel doorgaans niet zo positief over ons hart. Raadgevingen, die je vaak leest, van volg je hart, zijn zeker niet Bijbels. Wel weten we, dat de Heilige Geest een nieuwe wet op ons hart schrijft, als Hij in ons komt wonen. Ik denk dat we dat hiermee kunnen vergelijken. Door Gods Geest kunnen we liefdevol en trouw zijn, binnen het huwelijk, binnen de gemeente en aan iedereen die God op ons pad heeft geplaatst. Dan zullen we ook de gunst en goed verstand vinden in de ogen van God en mens. Gaan mensen naar je toekomen met hun problemen, vertrouwen ze je dingen toe, die ze niet aan anderen willen vertellen, simpelweg, omdat we een nieuw hart in ons binnenste hebben gekregen en dat uitstralen!

Als het koud is doe een een shawl om, tegen de koudheid van de wereld mogen wij de goedheid van God en Zijn liefde om onze nek binden. Hartverwarmend, voor ons zelf en naar de ander!

3 gedachtes over “Hartverwarmend

  1. Pingback: Hartverwarmend |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.