Engeltjes

Leave a comment Standard

Laat de broederliefde blijven. Vergeet de gastvrijheid niet, want hierdoor hebben sommigen zonder het te weten engelen onderdak geboden. Denk aan de gevangenen alsof u zelf ook gevangen bent, en denk aan hen die slecht behandeld worden, alsof u ook zelf lichamelijk slecht behandeld wordt. — Hebreeën 13:1-3
Lezen: Hebreeën 13:1-7

Toen ik met de Opfrissers begon, nu al weer een jaar of zes gelden, koos ik ervoor om gebruik te maken van de dagtekst, die iedere morgen wordt aangeleverd door de mensen van www.dagelijkswoord.nl. Ik heb wel eens een uitstapje gemaakt, maar het merendeel komt bij hen vandaan. Dat betekent dat ik deze opfrisser in een kort tijdsbestek maak. Het is in feite mijn stille tijd, die ik publiceer. Het helpt mij om er beter over na te denken omdat ik ze ook wereldkundig wil maken en ik moet ze ook iedere morgen maken, omdat ik weet dat er mensen op zitten te wachten. Ik moet dus gaan nadenken over een tekst, of ik wil of niet. Vaak heb ik al te horen gekregen, dat men er door geraakt werd, omdat dat hetgeen was wat men nodig had. Ik voel me dan ook gezegend om jullie hier mee te mogen dienen.

Dat betekent overigens wel, dat ik niet altijd gelukkig ben met de tekstkeuze. Soms zou ik iets meer van de tekst willen, soms minder. Dat is vandaag ook het geval, het zijn er notabele drie! Aan het eind van de brief geeft de schrijver nog wat algemene tips mee voor zijn lezers. Ze hebben nauwelijks onderling verband, of het moet de liefde zijn, waarvanuit alles mogelijk is. Dat raakte me, moet ik zeggen wel als eerste. Laat de broederliefde blijven. Momenteel is er weer een flinke discussie gaande over het feit of Jezus in het jaar 70, de verwoesting van Jeruzalem, teruggekomen zou zijn. Ik wil je daar verder niet mee vermoeien, maar het gaat om de toon, die dan aangeslagen wordt in de discussies. Voor- en tegenstanders zijn dan niet meer zo lief tegen elkaar. Mensen die anders geloven worden afgedaan als watjes etc. En hup, de duivel heeft weer eens iets gevonden waarmee hij een wig in het, toch al niet van eenheid uitblinkende, leger van Christus kan slaan.

Maar later werd ik meer bepaald bij vers 2. De gastvrijheid. En dan meteen met het hele vluchtelingen probleem. Ik heb daar ook geen oplossing voor, hou me ten goede. Maar hoe er in sommige kringen wordt gereageerd op deze mensen, die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege buitensporig geweld is verre van deze tekst. Ik zou wel eens tegen deze mensen willen zeggen: kijk eens naar je achternaam, of die van je moeder. Heel veel namen zijn eigenlijk on-Nederlands en waarom? Omdat ze in de geschiedenis een veilig en warm thuis hebben gevonden in ons land, omdat we deze tekst in praktijk hebben gebracht. Angela Merkel, die zich al christin heeft gepresenteerd wordt nu afgerekend op haar: ‘Wir schaffe es’ Maar als we met elkaar de handen ineenslaan, iets afdoen van onze welvaart, kunnen ook wij het. En wie weet hoeveel engeltjes eronder zitten!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.