De dwaasheid van het kruis

Leave a comment Standard

Wij echter prediken Christus, de Gekruisigde, voor de Joden een struikelblok en voor de Grieken een dwaasheid. Maar voor hen die geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, prediken wij Christus, de kracht van God en de wijsheid van God. Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen en het zwakke van God is sterker dan de mensen. — 1 Korintiers 1:23-25
Lezen: 1 Korintiers 1:18-31

Ken je dat? Je probeert mensen het evangelie uit te leggen en ze lachen wat schamper. Kan ook niet anders, de god van deze wereld heeft een bedekkingover hun verstand heen gelegd, zoals Paulus elders uitlegt. De dwaasheid van het kruis, niet te snappen voor de wereld en voor de gelovig Jood een struikelblok. Hoe kan de Gezalfde des HEEREN, de Messias, nu als vervloekte hangen aan het hout? En dat zou onze redding moeten zijn? En de wereld snapt niet wat genade is. Hoe vaak heb je de afgelopen dagen gehoord dat ze de daders van de aanslagen in Brussel maar moesten ophangen, vierendelen, of weet ik wat voor vreselijke dingen nog meer. Dingen die niets met gerechtigheid, maar alles met wraak te maken hebben. En ja, de overheid spreekt politiek correct niet over moslim terrorisme, terwijl iedereen weet dat het dat wel is.

En daartussen in staat dan de boodschap van het kruis, de kracht Gods voor iedereen en de wijsheid van God. Alleen door genade kan je worden gered. Het wordt wel eens gezegd, dat de liefdevolle, zorgzame moeder, die niet geloofd verloren gaat en de terrorist, die zich bekeerd, wordt gered. Dat druist in tegen ieders rechtsgevoel. Maar dat is nu juist de wijsheid van God, dat we nog geen zucht aan ons behoud kunnen toevoegen. Dat is pure genade. Genade waar je iets voor moet doen, is geen genade, maar verdienste. Deze week hadden we het over genade op ons huisgroep en het rijmpje dat we als kinderen vaak gebruikten als we iemand eronder hadden gekregen. Men ging dan met de knieën op de spierballen zitten en rolde heen en weer, dat deed pijn. Je moest dan, om los te komen de woorden: ‘Genade, karbonade, Citroen, ik zal het nooit meer doen’ herhalen. Dan was je vrij. Daar zit een diepe waarheid achter: de (Lams)karbonade: het beeld van het slachtoffer van Jezus, de Citroen, beeld van het zure, de pijn die Hij leed en het nooit meer doen: de kracht van de genade, die ons leven en denken verandert en vernieuwt.

De wereld lacht om de boodschap van het kruis, de Joden snappen het niet en struikelen erover, maar als je erin gelooft, ervaar je de kracht van vergeving, vanwaaruit wij ook weer anderen kunnen vergeven. Zelfs de daders van Brussel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.