Niet omdat het moet…..

Leave a comment Standard

Hij dan Die u de Geest verleent en krachten onder u werkt, doet Hij dat uit de werken van de wet, of uit de prediking van het geloof? Zoals Abraham God geloofde en het hem tot gerechtigheid werd gerekend. — Galaten 3:5-6
Lezen: Galaten 3:1-12

Toen ik ooit op zoek ging naar meer van Gods Geest, las ik een boekje hoe je in de Heilige Geest gedoopt kon worden. Er stonden allerlei voorwaarden in. Je moest hieraan voldoen, dit doen en dat laten. Ik ging dat natuurlijk proberen, maar kwam erachter dat het enorm frustrerend was: ik kon het namelijk niet. Telkens moest ik bekennen: ik ben het niet waard, Ik voldoe niet aan de eis.

Pas later zag ik in, dat we de Geest niet krijgen omdat we Die verdienen, maar omdat we Die nodig hebben! Pas daarna komt de vrucht van de Geest datgene in je werken, wat de schrijver als eis neerlegde. De omgedraaide wereld dus. Zoals Elly en Rikkert al zonden: In het Koninkrijk van God staat alles op zijn kop

In Galatie ging het precies zo. Na de prediking van het Evangelie door Paulus, kwam men tot geloof en werd men gedoopt in de Heilige Geest. De gaven en de vrucht werden zichtbaar in de mensen. Toen kwamen de Joden en wilden hen weer brengen onder het juk van de wet. Een juk, dat je niet kunt dragen, omdat je het niet in eigen kracht kunt volbrengen. Ook vandaag de dag zijn er mensen, hoe goed bedoeld ook, die ons weer terug willen brengen onder een bepaalde manier van Joods leven. En wordt je erdoor gezegend, moet je het doen, maar ervaar je het als een juk, moet je het laten. God ziet het hart aan, dat is het belangrijkste. Vanuit de Geest gaat Hij je dan veranderen naar het beeld van Jezus, niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Ook de gaven van de Heilige Geest en al Zijn vrucht en werkingen zijn uit genade, charismatisch= uit genade. Niet omdat ik zo mijn best doe, maar omdat ik Hem zo nodig heb. Mij ziel heeft U zo nodig, elk uur, elk ogenblik. En Hij heeft beloofd ons nooit te begeven of te verlaten! Is dat niet geweldig?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.