Dood of leven?

Comment 1 Standard

Want wat Zijn sterven betreft, is Hij voor eens en altijd voor de zonde gestorven, en wat Zijn leven betreft, leeft Hij voor God. — Romeinen 6:10
Lezen: Romeinen 6:1-14

Als jongetje van een jaar of 10 was ik enorm getroffen door de dood van mijn oom, een broer van mijn moeder. Hij stierf op 44 jarige leeftijd, zomaar, door een hartaanval. Het was mijn eerste confrontatie met de dood. Nog zie ik hem liggen in de kist. Zijn ene oog een beetje open, ze konden het niet dichtplakken. Hij was altijd een grappenmaker geweest, vol grollen en grappen. Het leek of hij ieder moment zou opspringen en roepen: gefopt!

Maar dood is dood, en dat geldt voor ieder mens, behalve bij Jezus. Hij is eens en voor altijd voor de zonde gestorven, voor de zonden van de hele mensheid en opgestaan, waardoor de dood is overwonnen en geen macht meer over ons heeft. Dat voorbeeld, onze dagtekst, komt uit het stukje over zondigen van mensen die Jezus al kennen. Zoals Hij is gestorven en dood is voor de zonde, die heeft dus geen macht over Hem, moeten wij ook dood zijn. We zijn toch met Hem gekruisigd? (Gal.2:20) Waarom hebben we dan nog zoveel last van ons oude leven? Is dat omdat we ons niet totaal hebben overgegeven aan Hem?

Jezus is gestorven en leeft nu voor God, zo moeten ook wij dood zijn, onze oude mens, en, na de doop, zijn opgestaan in een nieuw leven, leven voor God. Hem toegewijd. Dat kunnen we niet uit onszelf, dat hoeven we niet uit onszelf, daar heeft Hij nu precies de Heilige Geest voor gegeven. Hoe meer ruimte wij Hem zullen geven, hoe meer Hij door ons zal kunnen leven en werken. Laten we ons helemaal aan Hem overgeven, het roer uit handen geven, kan alleen maar beter worden!

Een gedachte over “Dood of leven?

  1. ‘ Hoe meer ruimte wij Hem zullen geven, hoe meer Hij door ons zal kunnen leven en werken. Laten we ons helemaal aan Hem overgeven, het roer uit handen geven, kan alleen maar beter worden ‘

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.