Niet bang

Leave a comment Standard

Want Ik ben de HEERE, uw God, Die uw rechterhand vastgrijpt en tegen u zegt: Wees niet bevreesd, Ik help u. — Jesaja 41:13

Lezen: Jesaja 41:8-20

Iemand heeft eens uitgerekend dat er 365 x in de Bijbel staat: Vrees niet, dus 1 x voor iedere dag. Als er iemand is die dat wil narekenen, graag. Maar ik zocht het net op en kom het alleen al een keer of 10 tegen in het boek Genesis.

We hadden het van de week al over de geest van angst, die mensen verlamt en die in ons leven vervangen hoort te zijn door de Geest van kracht, liefde en bezonnenheid. Vrees, angst, voor wie of wat dan ook, horen in het leven van een Kind van God niet thuis! We moeten daarmee afrekenen, omdat het ons onder de maat houdt van de plannen die God voor ons heeft. We horen onverschrokken te zijn, niet ziende op onszelf, maar op Hem, Die altijd bij ons is. Ik hoorde van de week een groepje mensen bidden: Heer, wilt U bij ons zijn? Wist je dat dat eigenlijk onnodig is, zo’n gebed? We hebben immers Zijn belofte dat Hij altijd bij ons is? (Matth. 28:20) Daarom is het dat we niet bang hoeven te zijn: Hij is bij ons, in ons, links en rechts, rondom ons. Hij grijpt onze rechterhand, Hij neemt ons mee, als wij op Zijn Rechterhand steunen zoals vers 10 zegt. En wie zit er aan de Rechterhand van de Vader? Juist, de Here Jezus!

Hij heeft ons de Heilige Geest, de Parakleet gegeven, de Helper bij uitstek. We hoeven voor niets en niemand bevreesd te zijn. Van Job leren we, dat daar waar we bang voor zijn, ook gebeurt (Job 3:25) en je ziet dat om je heen gebeuren. Ben je bang voor een hond? Hij ruikt het en voelt het en de kans dat hij je gaat bijten is groot.

Zo is het ook met onze tegenstander, waar je bang voor bent zal hij gebruiken om je te pakken te nemen. Vertrouw daarom enkel en alleen op de Here, Hij doet wat Hij belooft. Angst zou je zelfs, in die mate, een zonde kunnen noemen, omdat je denkt dat dat waar je bang voor bent, groter is, dan Hij, Die in ons is…..

Vrees niet, wees niet bang, maar denk ook aan het derde facet van de Geest: bezonnenheid. Want niet bang zijn en ondoordacht als een olifant door de porseleinkast heen denderen, zijn ook weer twee uitersten!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.