Tegengesteld

Leave a comment Standard

Tegengesteld

Maar Ik zeg tegen u die dit hoort: Heb uw vijanden lief; doe goed aan hen die u haten. Zegen hen die u vervloeken, en bid voor hen die u belasteren. — Lucas 6:27-28

Lezen: Lucas 6:27-36

Tegengesteld reageren. Dat is, in het kort, samengevat de wet van het Koninkrijk. Positief reageren op negativiteit. Dat is best een hele opgave in een samenleving waarin ons geleerd is om anderen met gelijke munt terug te betalen. En komt zelfs het ‘oog om oog, tand om tand’ principe niet uit de Bijbel?

Ja, dat komt het, alleen wordt het verkeerd toegepast. Wat de bedoeling achter die regel was, is niet om het gelijk terug te halen, maar om het te beperken. Dus geen twee ogen of twee tanden voor een. Vergelding mocht niet buiten proportie zijn. Maar inderdaad, de Here Jezus gaat een flinke stap verder, in de hele perikoop trouwens, waar we kunnen lenen zonder iets terug te verwachten….. Ik heb daar trouwens nog nooit over horen preken 😉

De regels van Gods Koninkrijk zijn dus tegengesteld, precies het tegenovergestelde handelen als men jou behandelt. Anderen behandelen zoals jezelf behandeld zou willen worden. Geen kwaad met kwaad, maar kwaad met goed vergelden. Je vijanden liefhebben, Ook de Moslimterroristen die mensen vermoorden om hun overtuiging etc. Een onmogelijk opdracht? De gasten die je op school of je werk treiteren, zegenen, voor hen bidden die over je roddelen. Het is allemaal niet niks, waarom eigenlijk?

Paulus geeft het antwoord in Efeze 4:20 Anders zijn, omdat we Christus hebben leren kennen. Hij stierf voor ons, toen wij nog vijanden waren. Vanuit die optiek zijn wij niet anders dan de mensen die ons slecht behandelen. Zie ook hierin weer een stukje geestelijke strijd. Waarom word jij gepest, getreiterd? Omdat de duivel je onder je niveau, Gods niveau wil laten blijven, zodat je niet in je bestemming komt. Door tegengesteld te reageren doorbreek je de werken van de boze. En ook hiervoor hebben wij de Helper bij uitstek, de Heilige Geest in ons wonen, zodat we het aan Hem over kunnen laten, zonder kramp. Als we meer en meer gaan leren Hem het te laten doen, kost het ons zo weining inspanning. Geef Hem de ruimte en je zult zien wat er gaat gebeuren, ook in dit op zicht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.