Opbouwend bidden

Leave a comment Standard

Maar u, geliefden, bouwt u uzelf op in uw allerheiligst geloof en bid in de Heilige Geest, bewaar uzelf in de liefde van God en verwacht de barmhartigheid van onze Heere Jezus Christus, tot het eeuwige leven. — Judas 1:20-21

Lezen: Judas 17-23

Vandaag, een week van Pinksteren verwijderd, gaat het zomaar ineens over ‘bidden in de Geest’ een synoniem voor het bidden in tongen. Een hekel onderwerp. Sommigen vinden het onmisbaar, anderen denken dat het gestopt is met de apostelen. Daartussendoor vinden we allerlei varianten.

Mijn interesse werd als 15 jarige gewekt toen mijn zus en zwager een bezoek brachten aan een Pinkstergemeente in Rotterdam. Ze vertelden dat ze daar een ‘Aanwezigheid’ hadden gevoeld, die ze misten in hun traditioneel kerk. En dat de mensen daar in een vreemde taal spraken, niet de hele tijd, maar soms en dat daar kracht van uit ging. Ze gaven me het boekje; Reporter van Gods Geest van John L. Sherril en mijn interesse was gewekt. Toch duurde het nog zo’n 25 jaar dat ik deze gave van Gods Geest ontving.

En ik kan beamen wat Judas hier zegt: Bidden in de Geest bouwt jezelf op. Paulus zegt dat ook in 1 Cor. 14:4. En dat is zo ontzettend belangrijk. Judas gebruikt het hier feitelijk als een wapen tegen dwaalleraren. Onszelf opbouwen in het allerheiligst geloof, door te bidden in tongen, zet de kracht van de Heilige Geest, ook in je denken vrij. Wanneer je het even niet ziet zitten, in wat voor situatie ook, bid in tongen en je ontvangt bovennatuurlijke wijsheid. Paulus zegt dat hij wel wilde dat iedereen in tongen sprak. Daarmee zegt hij dus dat iedereen het niet deed, in Corinthe, maar dat het wel zou kunnen. Wat echter nooit mag gebeuren is dat we ons op deze, op wat voor gave van de Geest dan ook, laten voorstaan. Alsof iemand die in tongen spreekt, of de zieken geneest, of welke van de andere 7 gaven je ook maar bedenkt, meer zou zijn, dan iemand die dat (nog) niet doet. Dat was de fout in Corinthe, vandaar dat Paulus hier zo fel gekant is tegen het gebruik van Tongentaal in het openbaar. Gelukkig kan het ook zachtjes :0)

Bezit, of gebruik je deze gave nog niet? Dan mag je je er naar uitstrekken. Iedere, in de Geest gedoopte, gelovige heeft het hele pakket van de Gaven van de Geest, want het zijn Zijn gaven, niet de jouwe! Ga ze gebruiken, laat je opbouwen, dat is sterker maken, in de geestelijke strijd (het zevende wapen in de wapenrusting Efeze 6:18) In alle verwachting dat de barmhartigheid van Jezus en Zijn liefde je zullen leiden, door Zijn Heilige Geest

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.