Liefhebben als jezelf

Comment 1 Standard


U mag in uw hart uw broeder niet haten. U moet uw naaste zeker terechtwijzen, zodat u geen zonde op hem laadt. U mag geen wraak nemen of een wrok koesteren tegen uw volksgenoten, maar u moet uw naaste liefhebben als uzelf. Ik ben de HEERE. — Leviticus 19:17-18http://dawo.nl/?p=4736

Lezen: Leviticus 19:3-18

We kennen allemaal de samenvatting van de wet. Bij ons werd die vroeger in de kerk, na het lezen van de 10 geboden, vaak nog eens erbij gezegd, of als er veel te doen was in de dienst, in plaats van, gelezen. Die samenvatting komt,als je dat nog niet wist, gewoon uit het Oude Testament. In die zin vertelde de Here Jezus niets nieuws. Het boeiende is wel dat wanneer je deze twee naast elkaar zet, je een kruis ziet ontstaan. Eerst God, liefhebben boven alles, de verticale balk, dan de naaste als jezelf, de horizontale balk. Allebei verbonden door de liefde. Want wanneer we deze dingen uit liefde doen, wordt het geen plicht meer, zijn geboden geen keurslijf, maar regels die je beschermen en die je doet…..uit liefde voor God en voor je naaste. Mensen die problemen hebben met de wet, hebben die dan ook problemen met de liefde? 

Liefde doet je dingen doen of juist dingen laten. Het bijzondere is, dat we onze naaste niet meer moeten liefhebben dan onszelf. Het mag dus nooit ten koste van onszelf gaan.Waarom niet? Omdat wij zelf ook kostbaar zijn in zijn ogen. En dat is meteen ook het punt wat ik ook wil aanraken. Hou je van jezelf?  Want als je dat niet doet, kun je ook niet van je naaste houden. Misschien is je wel verteld dat je een ongelukje was, niet gepland, maar wel welkom, of zelfs dat niet. Misschien is je wel verteld dat je niets kunt, dat toch alles wat je onderneemt mislukt, dat je een waardeloos figuur bent. Misschien is je huwelijk net op de klippen gelopen, ben je ontslagen of is er op een andere manier getornd aan je zelfbeeld en vind je jezelf gewoonweg een waardeloos figuur.

Wel ik heb nieuws, goed nieuws. Zelfs als jij de enig persoon was geweest op aarde, dan nog was Jezus vor jou gekomen om voor je te sterven en je nieuw leven en nieuwe kansen te geven. Zo waardevol ben jij voor God! Durf jij het oneens te zijn met Hem?

Als we onszelf niet accepteren zoals we zijn, kinderen van God, waaraan nog steeds gewerkt wordt, zullen we moeite hebben met Gods wet: Hem liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Vraag God om te zien waar het misging in je leven, misschien zelfs al in de moederschoot en je daar te aan te raken en te genezen. Zijn alles omvattende liefde voor ons, is vele malen groter dan de sterkste afwijzing van mensen!

Een gedachte over “Liefhebben als jezelf

  1. ‘Trek aan’ je indentiteit die je hebt In Christus Jezus !
    Ga er vanuit Leven, wandelen en bewegen..
    JA! Ik ben / Jij bent een zoon van God De Vader \°/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.