Mond snoeren

Leave a comment Standard


Want zo is het de wil van God, dat u door goed te doen het onverstand van de dwaze mensen de mond snoert; als vrije mensen, maar niet alsof u de vrijheid hebt als een dekmantel voor slechtheid, maar als dienstknechten van God. — 1 Petrus 2:15-16http://dawo.nl/?p=4743

Lezen: 1 Petrus 2:13-18

De context, waar deze teksten in staan, gaat over het gehoorzaam zijn en in ere houden van de koning/keizer, kortom het regerende apparaat. Juist door er niet tegen in opstand te komen, rebels te zijn, maar goed te doen, snoeren ze de mond van hen die slecht over de gelovigen in die tijd spraken. Je moet niet vergeten, dat de titel, waar zij, en wij nog steeds, de Here Jezus mee aanspreken, is Curios, hetzelfde als keizer. Hoe makkelijk is het dan om te denken dat we rebels zijn en gehoorzaam zijn aan een andere keizer. In werkelijkheid is dat wel zo, we zijn God meer gehoorzaam dan mensen, maar wanneer de regering ons dwingt om tegen Gods woord in te handelen, kiezen we niet de weg van de rebellie, maar die van het goed doen. Je ziet dat wanneer kerken hun deuren openen om illegale vluchtelingen op te vangen. Is het goed dat ze illegaal zijn? Nee. Moet er iets aan veranderd worden? Ja. Maar dat gebeurt zeker niet door ze op straat te zetten of terug te sturen naar een land waar ze vrijwel zker zullen worden vermoord. Dit is maar een voorbeeld. 

Wat we zeker niet moeten doen is met de domme meute meegaan, die alles wat er in politiek Den Haag gebeurt beschimpt en bespot en de heren politici belachelijk maakt. Ook hierin dienen we ‘geheel anders’ te zijn. Niet het protest is onze weg, maar het gebed. Wanneer hebben we het laatst voor Rutte en Co gebeden?

Het is zeker goed, zoals Petrus schrijft, om onze, door Christus zo duur betaalde vrijheid, niet te misbruiken, maar ons te gedragen als dienstknechten van de Allerhoogste. Dat hoort net zo goed bij discipelschap als het genezen van zieken en het uitdrijven van demomen. Onze opdracht is te bidden voor de hooggeplaatsten, in stad, dorp, provincie en land en voor de directie en je chef van je bedrijf of de leraren op school. Daarin kunnen we juist laten zien dat we anders zijn. Wanneer we, als gemeente van Jezus Christus onze taak om te bidden weer oppakken, zullen we gaan merken dat we geen staart meer zijn, waar niemand rekening mee houdt, maar weer worden tot kop, die de leiding geeft en invloed heeft, doordat we bidden. Wie bidt is de baas, weet je nog?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.