Tandje bij

Leave a comment Standard


U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen; zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. — Matteus 5:43-45http://dawo.nl/?p=4759

Lezen: Matteus 5:21-45

De Bergrede wordt wereldwijd gezien als de belangrijkste leerstellingen van het Christendom. Ook wel benadrukt in de discussie dat de Bijbel zich tegenspreekt. De leringen van Jezus zouden lijnrecht tegenover die van Paulus staan. Nu moeten we inderdaad niet vergeten dat het Nieuwe Verbond pas begon met de bloedstorting van Jezus. Zijn dood en opstanding zijn het begin. Zijn woorden zijn dus nog in het Oude Verbond. Toch zegt Hij bij zijn Hemelvaart dat zijn discipelen de nieuwe discipelen alles moeten leren alles wat hij hun geleerd had. Met andere woorden, ook deze regels gelden nog steeds. Bij de wet van Mozes doet Hij er zelfs een schepje bovenop. Tandje erbij dus.

Niet je naaste liefhebben en je vijand haten, maar juist liefhebben. Bidden voor hen die ons vervolgen. Kortom: de wereld op zijn kop. Zodat we kinderen zullen zijn van de hemelse Vader. Als je niet goed leest zou je kunnen denken dat je het toch moet verdienen, het in eigen kracht moet doen. Maar er staat zodat en niet opdat. Uit de dingen die we doen en laten blijkt of we kinderen van de hemelse Vader zijn. Of tewel, geloof zonder werken is dood.

Het heeft de laatse tijd flink geregend, zoveel dat het voor velen geen zegen meer is. Rechtvaardigen en Onrechtvaardigen zijn hier door getroffen. De zon zagen we wat minder, maar voor iedereen is er Gods zegen.

Zo mogen wij die uitdelen, goed over iemand praten, weet je nog. Of ze nu goed voor ons zijn of niet. Dat is niet altijd makkelijk, maar juist daarom hebben we de Helper erbij gekregen. Als we Hem aan het roer laten, zal blijken dat we Gods kinderen zijn. Hoe meer we de Geest Zijn werk laten doen, hoe minder wij het hoeven te doen. Tandje erbij, maar Hij drijft het aan. Zo eenvoudig is het!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.