Kenmerken van de liefde

Leave a comment Standard


De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen belang, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. — 1 Korintiers 13:4-7http://dawo.nl/?p=4761

Lezen: 1 Kor. 13

Het blijft opmerkelijk dat tussen twee hoofdstukken over de gaven van de Heilige Geest en de toepassing ervan, Paulus ineens begint over de liefde, deze ‘ode’ is wereldberoemd. Jammergenoeg wordt ze ook wel eens gebruikt om de gaven te bagatelliseren en dat is natuurlijk nooit zijn bedoeling geweest. Hij had immers besloten ‘niets anders onder u te weten dan Jezus Christus en dien gekruisigd en zijn spreken was niet met wijsheid,maar met betoon van Geest en kracht. Als geen ander gebruikte hij alle gaven van de Geest in zijn bediening en dagelijks leven.

Wat is er dan aan de hand? In Corinthe waren er mensen die zich voor lieten staan op hun gaven, met name het spreken in tongen. Zij die mij kennen weten dat ik die gave ontzettend belangrijk vindt, maar ook de andere acht gaven en werkingen van de Geest een ieder aanbeveel daarnaar te jagen. Maar welke gave we ook bezitten, en ik geloof dat alle negen ons ter beschikking staan, we mogen ons nooit verheffen. Het zijn niet mijn gaven, het zijn de gaven van de Geest, dus Zijn gaven. Wij mogen ze gebruiken en er van genieten, maar we mogen ons nooit meer voelen dan anderen die er niet in wandelen. We mogen ze aanmoedigen, meenemen, aanvuren, maar nooit op hen neerkijken. Wel dat is, mijne inziens, de reden dat dit mooie gedeelte tussen die twee hoofdstukken staat. Ja, beweeg je in de dingen van de Geest, maar vergeet de liefde niet, anders wordt het schallend koper, een rinkelende cimbaal, kortom waardeloos.

Kijk bij jezelf of alle 15 eigenschappen van de liefde, zoals hier benoemt, bij je aanwezig zijn. Maak ruimte voor anderen,laat je er niet op voorstaan, wees vriendelijk en zachtmoedig. De gaven van de Geest kunnen pas functioneren als de vrucht van de Geest er ook is. Beiden zijn even belangrijk. Beiden zijn onmisbaar in het leven van een gelovige. Laat je ook hierin leiden en sturen door de Heilige Geest zelf. Dan zal je geloven nooit meer saai vinden, maar is elke dag een avontuur in bovennatuurlijke liefde.
Luister hier naar een mooie uitvoering over dit gedeelte van Gitarist en zanger van de Courage Band: Hand Bronsveld: 

Liefde – Courage/Hans Bronsveld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.