Koninklijke Priesters

Comment 1 Standard


U hebt zelf gezien wat Ik met de Egyptenaren gedaan heb en hoe Ik u op arendsvleugels gedragen en u bij Mij gebracht heb. Nu dan, als u nauwgezet Mijn stem gehoorzaamt en Mijn verbond in acht neemt, dan zult u uit alle volken Mijn persoonlijk eigendom zijn, want heel de aarde is van Mij. U dan, u zult voor Mij een koninkrijk van priesters en een heilig volk zijn. — Exodus 19:4-6http://dawo.nl/?p=4772

Lezen: Exodus 19

Waneer je dit stuk, het hele hoofdstuk leest, word je weer bepaald bij de heiligheid van God, maar ook van de rijkdom van het Nieuwe Testament. Het volk moet zich heiligen, reinigen, geen seksuele gemeenschap hebben en dan nog mogen ze de berg niet betreden. Alleen Mozes en Aaron mogen dat. Als het volk of de priesters dat wel doen zullen ze sterven. Geen wonder dat het volk staat te trillen en te beven en verzoekt om Gods stem niet meer te horen.

Vandaag de dag kunnen we ieder moment tot God naderen, omdat Zijn Zoon de weg bereid heeft. Het voorhangsel is tenslotte van boven naar beneden opengescheurd. ‘Door Uw genade Vader, mogen wij bij U binnengaan, niet door rechtvaardige daden, maar door het bloed van het Lam’ (Opwekking 369)

Toch verwijst God ook hier naar Zijn liefde voor Zijn volk. Op adelaarsvleugels gedragen zijn ze uit Egypte, de slavernij verlost. Ik heb hier al eens over geschreven. Wat een liefde! Israël is Zijn persoonlijke eigendom, want de hele aarde is van Hem. Zij zullen een koninkrijk van priesters en een heilig, dat is apart gezet, volk zijn.

In het Nieuwe Testament verwijs Petrus daarnaar in 1 Petr. 2:9, waar hij de gelovigen een uitverkoren volk, een koninklijk priesterschap noemt, die geroepen zijn om de grote daden van God te verkondigen. Dat geldt dus voor ons allemaal.

Plaats je de tekst van vandaag dus in het licht van het Nieuwe Testament, en dat horen we te doen, het Oude Testament door de bril van het Nieuwe Testamnt te lezen, dan zien we dat God Zich een volk heeft gekocht, door het bloed van Zijn Zoon. Dat iedere gelovige geroepen is, dat uit te dragen en zijn leven er op af te stemmen. Dat Zijn zorg voor ons nog niet is afgenomen, maar dat ook Hij Zijn Adelaarsvleugels, met een enorme spanwijdte, onder ons wil brengen om ons voor vallen te behoeden. 

Wij kunnen ieder moment bij de Vader naar binnen huppelen, vrij, zonder enig ritueel, Hem in de intimiteit ‘papa’ noemen en rekenen op Zijn, nimmer aflatende, zorg. Dat is toch geweldig! Maar wat blijft is Zijn heiligheid, die Hij ook van ons vraagt,maar waar Hij wel Zijn Heilige Geest voor gegeven heeft, zodat wij het ook kunnen doen. Geef Hem meer ruime en je zult je een koninklijke priester weten, niet alleen in woord, maar ook in daad. Want wij hebben de bediening der verzoening! (2 Kor. 5:19)

Een gedachte over “Koninklijke Priesters

  1. Pingback: Koninklijke priesters |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.