Liefde en Vrede met je

Leave a comment Standard


Ten slotte, broeders, verblijd u, laat u terechtbrengen, laat u aansporen, wees eensgezind, leef in vrede. En de God van de liefde en de vrede zal met u zijn. — 2 Korintiers 13:11http://dawo.nl/?p=4773

Lezen: 2 Korintiers 13:5-13

Wat zet je nu toch aan het eind van een brief? Iets wat je ontzettend belangrijk vindt en beslist nog wil meegeven. Dat zijn deze woorden van Paulus brief aan de Korinthiers ook. Hij heeft ze er flink van langs gegeven, want er is nog van alles mis. Dat was toen in de gemeente van Jezus Christus en vandaag is het al niet veel beter. We hebben blijkbaar niets geleerd.

Toets het maar: 

Verblijd u – een oproep om blij en verheugd te zijn Waarom?  Omdat we gehoor hebben gegeven hebben aan het evangelie van Jezus, de blijde boodschap. Ik kwam een poster tegen van visje: ‘weet je waarom er zo weining mensen naar de kerk gaan? Omdat ze de gezichten zien van de mensen die eruit komen’  Een doordenkertje…

-Laat je terechtbrengen. Zijn we corrigeerbaar, of zo ontzettend eigenwijs dat we denken het alleen te weten?  Weten we het zo goed dat we niet meer open staan voor andermans mening, sterker nog, iemand, die anders denkt dan wij, veroordelen? De geest van rebellie, die we nog in vele gelovigen tegenkomen, laat ons zeggen: ik moet niks….

Laat je aansporen, sommigen lezen vertroosten. Het woordje dat hier staat is hetzelfde wat voor de Heilige Geest gebruikt wordt: Parakleitos. Dus kan je dat ook vertalen  dat je je moet laten leiden door de Geest en niet door je eigen begeerte en gedachten.

Wees eensgezind. Gaan er geen twee op weg, zonder dat ze het met elkaar eens zijn? zegt Amos 3:3. Een belangrijke les. Eenheid is een wapen in de geestelijke strijd, maar nog ver te zoeken. In de plaatselijke gemeente , onderling en zeker op hoger niveau. Waar kijken we naar: naar wat ons scheidt, of naar wat ons bindt?

Als we aan deze voorwaarden voldoen wacht er een soort van beloning, of beter gezegd: dan is er een vervolg: Als je dat doet zal de God van de liefde en de vrede met je zijn. Dat is waar we ons allemaal naar uitstrekken. Dat Hij bij ons is, dat we Zijn liefde en vrede ervaren, maar als bovenvermelde dingen nog steeds niet in orde zijn, blokkeren we dat. Natuurlijk is God bij ons, natuurlijk kunnen we Zijn liefde en genade en vrede ervaren en hoeven we dat allemaal niet te verdienen. Daar gaat het hier ook niet om. Het feit dat er nog dingen kunnen zijn in ons leven, in onze gemeente, in onze kerken, die deze dingen kunnen blokkeren moet ons er echter van bewust maken, dat we die gaan opruimen. Het kunnen bolwerken zijn in ons kerkelijke denken.  Paulus vond ze zo belangrijk dat hij ze nogmaals onder de aandacht bracht. Willen we als kerken in Nederland weer onder die zegen komen, dan zullen we grote schoonmaak moeten houden en in actie komen. Willen we dat niet, dan moeten we niet verbaasd zijn, dat we de zegen missen en de kerken, ook in evangelische kringen al merkbaar, leeg gaan lopen.

Neem je daar genoegen mee, of gaan we aan de slag? Wil je Gods liefde en vrede nog meer ervaren? Ruim dan alles op wat dat in de weg staat en ga gehoorzaamheid leren, ook dat hoort bij discipelschap! 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.