Hoog wonen, laag zien

Leave a comment Standard


Wie is als de HEERE, onze God? Die zeer hoog woont, Die zeer laag ziet, in de hemel en op de aarde. — Psalmen 113:5-6http://dawo.nl/?p=4792

Lezen: Psalmen 113

De afgelopen week was wel een hoogstandje wat geweld aangaat. Iedere dag wel opgeschrikt door doden als gevolg van geweld. Nice, Turkije, Baton Rouge. En gisteren al weer twee jaar geleden van de MH17. Het houdt maar niet op. Velen zien in dit soort dingen het bewijs dat we in de eindtijd leven en ja, het is zo, dat we vandaag weer een dag dichterbij de wederkomst van de Here Jezus zijn dan gisteren. De liefde zal verkillen, staat er en dat zien we om ons heen gebeuren.

Mensen gebruiken dit soort dingen ook om te vertellen dat er geen God kan zijn, die dit soort dingen toelaat. Een God van liefde? En dit en dat? Hoor je ze dan zeggen. Of heeft Hij Zijn ogen dicht? Heeft Hij de aarde geschapen en is daarna gaan slapen? Hij zit hoog en droog en trekt zich van de wereld niets (meer) aan….

Deze Psalm zegt juist het tegenovergestelde. ja, God zit hoog, Hij woont hoog in de hemel, maar Hij ziet laag. De Naardense vertaling zegt: Die diep Zich neerbuigt om te zien. En de Basic Bijbel: Hij ziet alles. Niet in de zin van: ik zal ze dan wel eens, maar uit bewogenheid. Zoals je je op je knieën laat zakken om op gelijke hoogte met een kind te praten dat verdriet heeft.

God komt op gelijke hoogte, om te troosten, daar waar geen troost lijkt te zijn. Uit de rest van de Psalm blijkt de bewogenheid van God met het zwakke, het verdrukte, de onvruchtbare.

Dat liet Hij bij uitstek zien door Zijn Zoon te zenden om te sterven voor de zonden van de wereld. Kom niet aan met het verhaal dat God niet bewogen is. Voor alle problemen heeft Hij de ultieme oplossing en dat is Jezus! Juist het feit dat we Hem buiten laten is de oorzaak van zovele problemen. God kijkt naar ons om, ook vandaag. Wat je problemen of omstandigheden ook zijn, als je Jezus er in binnenlaat ziet het er heel anders uit. Hij is bewogen met ons, meer nog dan een vader over zijn kinderen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.