Aan de vruchten ken je de boom

Leave a comment Standard


Want er is geen goede boom die slechte vrucht voortbrengt, en geen slechte boom die goede vrucht voortbrengt. Want iedere boom wordt aan zijn eigen vrucht gekend. Men plukt immers geen vijgen van dorens en men oogst geen druif van doornstruiken. De goede mens brengt het goede voort uit de goede schat van zijn hart, en de slechte mens brengt het slechte voort uit de slechte schat van zijn hart, want uit de overvloed van het hart spreekt zijn mond. — Lucas 6:43-45http://dawo.nl/?p=4805

Lezen: Lucas 6:39-49

Wat de Here Jezus ons hier duidelijk probeert te maken is eigenlijk zo eenvoudig, kinderlijk eenvoudig zelfs. Je kent een boom aan zijn vruchten. Je weet dat aan een appelboom geen peren groeien en andersom. Zo kan het niet zijn dat een goede boom verkeerde vruchten voortbrengt en een slechte boom goede. Toch is het in het normale leven niet zo gemakkelijk. Je ziet gelovigen verkeerde dingen doen en niet gelovigen goede, soms heel veel goede. Daar zouden veel christenen een voorbeeld aan moeten nemen, zeggen we dan. Velen zijn afgehaakt van de kerk, omdat ze bedrogen zijn, ik zeg het netjes, ‘door mensen die vooraan in de kerk zaten’

Meer het gaat om het hart. Je hoort wel eens mensen zeggen: ‘Volg je hart’ Dat klinkt vroom,maar is niet echt bijbels. We moeten niet ons hart volgen, maar Jezus. Toch zit er ook wel iets in. Als we namelijk een veranderd hart hebben, dat nieuwe wat God in ons binnenste legt, dan komen daar de goede dingen uit voort. Uit een onveranderd hart dus (nog) niet. Ons denken, wat voortkomt uit wat er in ons hart leeft, moet worden vernieuwd. We moeten de gezindheid van Jezus krijgen, zegt Paulus in de Fillipenzen brief. Het begint dus met het vernieuwen van ons hart. Dat gebeurt als we daar de Here Jezus toelaten, door Hem uit te nodigen: ‘Lieve Here Jezus, kom in mijn hart’ Dan gaat de Heilige Geest ons langzaam,maar zeker, veranderen. Een vrucht moet groeien. Wanneer je vandaag een boom plant, dan kan het nog wel even duren voordat je de eerste vruchten oogst. Geduld is dus ook hier van belang. Maar je gaat de veranderingen waarnemen. Soms heel subtiel.

Maar de laatste zin uit deze tekst is wel super belangrijk. Wat komt er uit je mond? Dat wat er in je hart leeft!

Luister naar mensen, wat spreken ze? Leven of dood? Positief of negatief? Zit men overal op af te geven, of probeert men overal wel iets positiefs in te zien? 

Wat leeft er in ons hart, of beter gezegd: Wie? Als Jezus daarin leeft kan het niet anders of vroeg of laat moet je het over Hem gaan hebben. Uit alleen je daden kan men niet uitmaken waarom of waarvoor je iets doet, maar je spreken moet wel in overeenstemming zijn met wat je doet. Daarom moeten we wijze mensen zijn en niet alleen horen, maar ook doen wat Jezus zegt. En daar hoort spreken bij. Is je hart nog niet vernieuwd? Worstel je nog met veel slechte gedachten. Geef je volledig aan Hem over en laat de Heilige Geest je hart vullen. Moet jij eens gaan opletten wat er uit je mond komt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.