Verstandig zwijgen

Comment 1 Standard


Wie zonder verstand is, veracht zijn naaste, maar iemand met inzicht zwijgt. — Spreuken 11:12http://dawo.nl/?p=4811

LEZEN: Spreuken 11:9-15

‘Schelden doet geen zeer, maar slaan des te meer’ Dat riepen we vroeger als we door ‘vriendjes’ werden uitgescholden. Ik, met mijn rode haar, had daar vroeger best wel last van. Kloppen doet het niet. Wij kunnen met onze woorden mensen verwonden, pijn doen. Dingen die over je worden uitgesproken kunnen je leven beïnvloeden, negatief of positief. Ontelbaren leiden nog steeds over de woorden die ouders of leraren hebben gezegd van: met jou wordt het toch nooit iets. Het feit dat het vaak later zo werd was geen bevestiging, maar eerder een gevolg van hun woorden. Spreuken 18:21 zegt niet voor niets dat dood en leven in de macht van de tong zijn.

Je naaste verachten hoeft niet altijd met woorden gepaard te gaan, ook non-verbaal kunnen mensen al vaak zien hoe je tegenover hen staat. Toch is het praten meestal het belangrijkste. Daarom vind ik de Basis Bijbel vertaling, die ik altijd voor mijn plaatjes bij de Opfrisser gebruik, zo goed. Verachting dat tot uiting komt in schelden. En wat doen we dat toch vaak. Bewust of onbewust. Het zit in ons systeem. ‘Wat een stelletje…..’ Denk ook eens aan situaties in het verkeer….

Toch is het beter om te zwijgen, zegt Spreuken hier. Want verachting voor de naaste, het tegenovergestelde van hem (of haar) liefhebben, leidt haast automatisch naar het volgende  vers: praatjes rondstrooien, roddelen. Zwijgen betekent dat je betrouwbaar bent. Dat je inzicht hebt, inzichtelijke wijsheid ontsproten aan de ‘Vreze des Heren’ Diep ontzag voor God, het begin van wijsheid

Stel dat God op ons zou schelden als we onze zonden beleden? Al eens opgevallen dat er geen woord van verwijt over de lippen van de Vader komt, in de gelijkenis van de verloren zoon? 

Bedenk vandaag voordat je spreekt of het niet beter is om te zwijgen. En als je spreekt, laten het dan woorden zijn als van God, positief en geleid door de Heilige Geest

Een gedachte over “Verstandig zwijgen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.