Struikelen 

Leave a comment Standard


Aan Hem nu Die bij machte is u voor struikelen te bewaren, en u smetteloos te stellen voor Zijn heerlijkheid, in grote vreugde, de alleenwijze God, onze Zaligmaker, zij heerlijkheid en majesteit, kracht en macht, nu en in alle eeuwigheid. Amen. — Judas 1:24-25http://dawo.nl/?p=4820

Lezen: Judas 1:17-25

De brief van Judas is misschien wel het kortste uit de Bijbel. Het is ook bijzonder. Het maakt een tekst uit de apocriefe boeken canoniek. Men zegt dat Judas een broer van de Here Jezus is geweest. Dan heeft hij dus eerst zijn Broer afgewezen, maar is later tot erkentenis gekomen dat Hij toch de Messias was. Bijzonder.

Hij besluit zijn korte brief zonder groet, zoals we dat van Paulus gewend zijn, kortom, een man van weinig woorden, maar wel krachtig. Hij sluit af met een geweldige lofprijzing, maar zegt daarin nog wat moois.

God kan ons voor struikelen behoeden, bewaren, en zal ons smetteloos voor Zich stellen. Dat hebben we gisteren al gezien in de Opfrisser. Maar hoe zit het dan met dat voor struiken bewaren? Ik ken genoeg christenen die ooit wel eens gestruikeld zijn. Mensen met een krachtige bediening, of minder. En ik hoef niet eens zover te zoeken. We maken allemaal fouten. We noemen dat zelfs menselijk…. En dat is zo, als we menselijk zijn, of in het vlees, zoals de Bijbel dat noemt, dan kunnen we struikelen en soms hard op onze neus terecht komen. Daarom moeten we ook nooit naar de ‘ grote Godsmannen ‘ kijken en hen zeker niet volgen. Je komt bedrogen uit. ‘Vest op prinsen geen betrouwen, waar men nimmer heil bij vindt’ zegt de berijmde Psalm 146. We moeten maar 1 persoon volgen: Jezus.  Hij vestigde nooit de aandacht op Zichzelf, integendeel. ‘Zeg het maar tegen niemand, hoor’ zei Hij vaak als mensen genezen waren. Hij was de nederigheid Zelve. Alles wat goddelijk was heeft hij afgelegd om mens te worden, ons aan alles gelijk, uitgezonderd de zonde. ‘Leer van Mij zachtmoedigheid en nederigheid van hart’ Als er iemand een voorbeeld heeft gegeven van dienend leiderschap, dan was hij het wel. Denk aan de voetwassing. Wie meent te staan ziet toe dat hij niet valt, waarschuwt Paulus ons. 

Als je de door God gebaande wegen houdt, leeft volgend Zijn normen en waarden, geleid door de Geest, dan kan je niet struikelen. Ga je echter van ‘het padje af’ dan loop je de kans op je snufferd te gaan. God kan je dus voor struikelen behouden, omdat Hij de de weg gebaand heeft. Die moet je dan wel gaan. Het gaat soms zo subtiel. Het begint met een compliment, dan een goed gesprek, een luisterend oor, gedeelde intimiteiten, een sluikse kus, en voor je het weet ben je gevangen in overspel. Zoek het niet op, bewaar jezelf voor verleidingen.

Maar er is troost. Ook al ben je gestruikeld, we mogen altijd weer terug komen. Dat zegt ook Spreuken 24:16. We staan altijd weer op. Juist omdat God ons als smetteloos aanziet. Ben je gevallen? Blijf dan niet (in de zonde) liggen, neem je verlies, zet recht wat je recht kunt zetten en begin, samen met God opnieuw. Hij staat al, zoals de Vader in de gelijkenis, op de uitkijk waar je blijft. Zo lief heeft God de Vader ons, nog steeds. Wat er ook gebeurt, Hij zal altijd van ons blijven houden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.