Mooie parels, fijne parels

Leave a comment Standard

Lezen: Ook is het Koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman die mooie parels zoekt. Toen hij één parel van grote waarde gevonden had, ging hij heen en verkocht alles wat hij had, en hij kocht hem. — Matteus 13:45-46

http://dawo.nl/?p=4839

Lezen: Math. 13:41-46

De ouderen onder de lezers van deze Opfrisser zullen ze nog wel kennen: Snuf en Snuitje, de twee boeven uit Pipo de Clown. Snuitje, de ietwat stotterende van de twee, had het er altijd over: mooie parels, fijne parels!

De gelijkenis van vandaag gaat hier ook over.  In de oudheid  hadden parels dezelfde waarde als in onze tijd diamanten. Ontzettend duur en waardevol. Als je dus een parel van grote waarde vindt, heb je er alles voor over om die in je bezit te krijgen. Een parel ontstaat doordat er in de oester een zandkorreltjes komt. De oester heeeft daar last van, het doet pijn. en vormt daar de parel omheen. Samen met de gelijkenis ervoor hebben ze eigenlijk dezelfde betekenis.Maar je kunt deze gelijkenis naar twee kanten uitleggen. De ene kant is die van discipelschap:

Je hebt Jezus ontdekt, Hij is de Parel van onschatbare waarde. Hem volgen kan je alles kosten, maar Hij is het waard. Niets ter wereld kan tegen het kennen van en de intimiteit  met de Here Jezus op. Je bent er ook ontzettend zuinig op.

De andere kant is: Jij bent een Parel in Gods Hand. Hij zocht en vond jou, gevormd door de pijn in je leven, ben je wat je nu bent. Voor Hem ben je van onschatbare waarde. Niets is Hem meer waard dan jij. Zo lief had Hij jou, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, voor jou. Wie zijn wij dan, dat we laatdunkend over onszelf denken? Dat we ons minderwaardig vinden? God vindt ons waardevol, zelfs al we de enige mens waren op aarde zou Jezus nog naar de aarde gekomen zijn om voor ons te sterven. Zo waardevol zijn wij voor Hem. Wat er ook in je leven is gebeurd, het maakt niet uit, ook al ben je ‘ongewenst’, uitgekotst, misbruikt en weggeworpen, God is op zoek naar jou. Jij bent een Parel in Zijn Hand. En samen met elkaar mogen we een ontzettend mooie parelketting vormen, tot eer van God, verbonden met elkaar in Zijn liefde.

Beide kanten van deze gelijkenis zijn mooi, je mag ze ook beiden op je leven toepassen: een alleskostend discipelschap, omdat jij een alleskostende parel bent. Grote waarde hebben ze allebei, voor wie het wil zien

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.