Heilig Boontje

Leave a comment Standard


U moet heilig voor Mij zijn, want Ik, de HEERE, ben heilig. Ik heb u van de volken afgezonderd om van Mij te zijn. — Leviticus 20:26http://dawo.nl/?p=4841

Lezen: Lev. 20:20-26
Als iemand je een heilig boontje noemt is dat meestal geen compliment. Een heilig boontje is een braaf iemand, maar wel een beetje saai. Maar Heilig betekent, zoals het in het laatste deel van de tekst staat: afgezonderd, apart gezet. In de context van de tekst zie je dat God Zijn volk Israel regels geeft hoe te overleven. Regels over seksualiteit,maar ook over het eten van vlees. We weten inmiddels dat de wetten die God geeft niet zomaar wetten zijn om de regels, maar dat er een diepere achtergrond achter zit. Een volk met een lage seksuele moraal gaat ten lange leste ten onder. Denk aan het gigantische Romeinse rijk, dit werd hun ondergang. Maar wanneer je geen wisselende contacten hebt op seksueel gebied hoef je ook niet bang te zijn voor een SOA. Ook vlees van bepaalde dieren kan slecht zijn voor de gezondheid. Als je goed kijkt verbiedt God het eten van dieren die zelf ook vlees, of aas, eten. Ook een varken vreet alles wat voor zijn bek komt, ook dooie raten en muizen. In de middeleeuwen werden de Joden niet getroffen door de pest, omdat ze o.a. geen varkensvlees aten. Kortom Gods wetten zijn er ons ons te beschermen en niet om ons te pesten.
Heilig zijn betekent gewoon; anders dan anderen. ‘Ik heb je afgezonderd’ zegt God tegen Israel, om van Mij te zijn. Ook het Nieuwe Testament kent deze oproep. Overigens is het geen optie, het is en opdracht. Petrus zegt dat we een heilig volk zijn, met een koninklijk priesterschap. (1 Petr. 2:9) En we zijn het eigendom van de Vader, gekocht en betaald met het bloed van de Zoon. Door ons ook nog eens de Heilige Geest te geven kunnen we in staat zijn aan deze opdracht te voldoen. Dan zijn we geen saaie, Helige boontjes, maar mensen, vol van de Geest, die hun vreugde en genot vinden in en bij God. De blijdschap die U mij geeft, is meer dan de vreugde die de wereld geeft. Als de zon schijnt en in de donkere nacht, de vreugde van U is mijn kracht. Opwekking 654

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.