Hogere planning

Leave a comment Standard


Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten. — Jesaja 55:8-9http://dawo.nl/?p=4850

Lezen: Jesaja 55

God is soeverein, dat betekent dat Hij feitelijk aan niemand verantwoording schuldig is voor Zijn doen en laten, al denken mensen dat wel eens. Menigmaal heb ik het gehoord dat mensen ‘wel eens een hartig woordje met Hem zullen wisselen als ze boven komen’ Maar ook onze tekst van vandaag laat duidelijk zien dat in het plan van God wij nauwelijks inzicht hebben, laat staan zeggenschap. Of dat Hij aan ons verantwoording schuldig zou zijn. 

Door dit stukje zou je een beeld kunnen krijgen van een afstandelijke God, die Zich niets van ons aantrekt, maar niets is natuurlijk minder waar. Als er iemand bij ons leven betrokken is, dan is Hij het wel. Tot in de details is Hij in ons geïnteresseerd, wij zijn tenslotte Zijn kinderen. Hij zegt hier eigenlijk gewoon, dat wij niet zo eigenwijs moeten zijn en Hem Zijn gang moeten laten gaan met Zijn plan voor ons leven. Wij zelf bakken er soms niets van. Kiezen de verkeerde partner, de verkeerde baan of school, verkeerde vrienden en noem maar op. Dan is God, als wij het Hem toelaten, bij machte om er, ondanks onze foute beslissingen, toch nog iets goeds van te bakken. Maar eigenlijk was Zijn plan anders, als we maar naar Hem geluisterd hadden. Op allerlei manieren wil God tot ons spreken. Niet alleen met een duidelijk hoorbare stem, zoals bij Samuel, maar soms juist fluisterend, zoals bij Elia, maar ook via anderen. Luisteren naar Zijn Stem en doen wat Hij zegt geeft een overweldigende zegen. Je leest het vaak in de Bijbel: indien je aandachtig luistert naar de Stem van de HERE, uw God en doet wat Hij je vraagt, dan….. En dan volgt de zegen. Vaak willen we wel de zegen, maar niet de voorwaarden, die zijn wettisch, zeggen we dan, maar ze zijn met elkaar verbonden. Doe je het het ene niet, dan komt het andere dus ook niet. Dat heeft allemaal te maken met Gods plannen voor ons. Al vaker heb ik uitgelegd dat wetten die God geeft eerder tot onze bescherming zijn, dan het juk wat wij ervan gemaakt hebben. Wij zijn vrij om ze wel of niet te doen en er is altijd vergeving, maar de consequenties zijn wel voor ons zelf.

Probeer er maar achter te komen, wat Gods plannen voor jou zijn, wanneer we daarin gaan wandelen, wandelend op de weg van de Heer dan komt de zegen vanzelf, hoger en meer dan wij ooit konden denken of verwachten. Hij is en blijft een God van verassingen, maar wandelend in zijn wegen zijn die nooit onaangenaam. Daarop vertrouwen heet simpelweg: geloven. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.