Geduld en zelfbeheersing

Comment 1 Standard

Een geduldig man is beter dan een dappere held, en wie zijn geest beheerst, is beter dan wie een stad inneemt. — Spreuken 16:32http://dawo.nl/?p=4856

Lezen: Spreuken 16:27-33

Twee partjes van de vrucht van de Geest uit Gal. 5 die we ‘zomaar’ in Spreuken tegenkomen. Het is sowieso altijd goed om het oude en het Nieuwe Testament naast elkaar te leggen. Zovele dingen uit het Oude komen we weer tegen in het Nieuwe, soms als schaduw of typebeeld, maar altijd heenwijzend naar de komst van de Here Jezus. Zonder het Nieuwe Testament is het Oude Testament niet te begrijpen, zonder het Oude zien we de rijkdom van het Nieuwe niet, maar dit even terzijde.

Geduld, lankmoedigheid, is het ouderwetse woord en zelfbeheersing. Eigenschappen, die geweldig zijn, als ze al in je karakter zitten. Door ongeduld kan je veel verwoesten en als je jezelf niet in toom kunt houden, ben je vaak onuitstaanbaar voor je medemens. Maar dan is het geweldig te weten dat je, wanneer je de Heilige Geest dat toelaat, deze eigenschappen kunt ‘kweken’ zoals je vruchten kweekt. Dat kan soms langzaam gaan, maar wel zeker. Wanneer je een appelpit in de grond stopt, is er niet ineens de volgende dag een boom vol met appels. Mosterdzaad echter, groeit als kool en gaat veel sneller. Daarom vergelijkt de Here Jezus dat ook met het koninkrijk van God. Het is krachtig en sterk en snel groeiend. Oudtestamentisch gezien legt deze tekst een claim op je leven, zo je wilt een kramp. Maar nieuwtestamentisch gezien mag je de Heilige Geest aan het werk laten en de vrucht ervan zien, dat je zelf verandert. Overigens zien anderen dat vaak eerder dan jij zelf. Maar het kan niet anders dat wanneer de Heilge Geest de ruimte krijgt in je leven, Hij je karakter gaat vormen naar dat van Jezus. Kijk maar eens naar jezelf en vraag het maar aan de mensen om je heen; Ben ik veranderd sinds ik Jezus ken?  We mogen denken en doen als Jezus

Ik noemde wel een belangrijke voorwaarde: de Heilige Geest de ruimte geven, dat wil zeggen dat je jezelf geheel en al aan Hem overgeeft. Hem de sleutels van je leven geeft, incl. de reserve sleutels. Dan kan Hij zijn werk beginnen. De doop in de Heilige Geest begint met het jezelf v o l l e d i g overgeven aan Hem. Wil je dat? Dan kan Hij Zijn gang gaan. Hij wacht op onze toestemming, that’s all. Daarna mag je gaan zitten en kijken hoe Hij je verandert. Dat wordt spannend maar het resultaat is er dan ook naar. Maar vergeet niet: tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door.

Een gedachte over “Geduld en zelfbeheersing

  1. Pingback: Geduld en zelfbeheersing |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.