Gehoorzaamheid 

Leave a comment Standard

Hoewel Hij de Zoon was, heeft Hij toch gehoorzaamheid geleerd uit wat Hij heeft geleden. En toen Hij volmaakt was geworden, is Hij voor allen die Hem gehoorzamen, een oorzaak van eeuwige zaligheid geworden. — Hebreeen 5:8-9http://dawo.nl/?p=4864

Lezen: Hebreeën 5:1-10

Gehoorzaamheid. Dat is voor velen nog een lastig woord. Het houdt in dat je je aan regels moet houden, doen wat je gezegd wordt. Vrijheid, blijheid hoort niet in dat rijtje thuis. Maar wanneer we op Jezus willen lijken in Zijn doen en laten, hoort gehoorzaamheid daar ook bij. Als er iemand gehoorzaam was aan Zijn Vader, dan was Jezus het wel. Gehoorzaam tot de dood, ja tot de dood aan het kruis, zegt Paulus in Fil. 2:8.

Hoewel Hij de Zoon van God was, begint ons vers, moest Hij het toch leren. Nu heeft leren in dit geval meer de betekenis van toepassen. Iets weten in theorie is 1, maar het toepassen is 2. Dat gold ook voor Jezus, Hij moest het allemaal wel doen en, Prijs de Heer, Hij deed het ook. Hij was zonder zonde, of te wel, Hij leefde de Wet volkomen na, overtrad niet 1 regel, hoe klein ook. Dat dat zo was, zagen we van de week al, de Dood kon Hem niet vast houden; de ‘overste dezen wereld’  vindt niets in mij, zei Hij en moest Hem dan ook laten gaan. Door Zijn gehoorzaamheid is ons de redding geworden, het heil, de zaligheid, zo je wilt. Maar niet alleen de behoudenis, soteria betekent meer dan alleen een ‘one way ticket to heaven’ het is het totale pakke wat vrijgesteld werd toen Jezus uitriep: Het is volbracht! Dat zelfde woordje is bereikt bij de zin: toen Hij volmaakt was geworden. Dankzij het volmaakt offer, het volbrachte werk van Jezus, is er voor ons redding, genezing en bevrijding mogelijk. Vanuit liefde voor Hem en door de kracht van de Heilige Geest zijn wij dan weer gehoorzaam aan Gods regels: Hem liefhebben boven alles (de eerste 4 geboden van de 10 en de naaste als jezelf, de laatste 6) Zo eenvoudig is het.

Hem liefhebben is de verticale balk, de naaste weer de horizontale van het kruis, wat wij dagelijks op ons moeten nemen,willen we discipelen van Jezus zijn. Ons kruis opnemen: datgene wat we zelf graag willen en voelen afleggen tegenover wat God van ons vraagt. Gelukkig hebben we daar nu Hulp bij: de Heilige Geest Himself.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.