Praktisch

Leave a comment Standard

Zegen wie u vervolgen. Zegen hen en vervloek hen niet. Verblijd u met hen die blij zijn, en huil met hen die huilen. Wees eensgezind onder elkaar. Streef niet naar de hoge dingen, maar houd u bij de nederige. Wees niet wijs in eigen oog. ā€” Romeinen 12:14-16http://dawo.nl/?p=4869

Lezen: Romeinen 12:9-20

Zo in een paar verzen geeft Paulus even aan waarin een gelovige praktisch anders dan andere moet zijn, herkenbaar dus.

– niet iedereen met gelijke munt willen terugbetalen,maar juist tegengesteld reageren: zegenen wie  vervloeken. Tegengesteld reageren is een wet in het Koninkrijk van God, denk aan de andere wang toekeren, wat Jezus ons leerde, ook deze tekst is een citaat van onze Heiland. Daarmee doorbreek je een spiraal en zet je vaak mensen met een mond vol tanden.

– Verbijden met de blijden en huilen met hen die verdriet hebben. Oftewel: je verplaatsen in de omstandigheden met de ander. Meelijden is iets anders dan medelijden hebben, als je begrijp wat ik bedoel. Het hoort in de gemeente Gods zo te zijn

– eensgezind zijn onder elkaar. Eenheid is een wapen in de geestelijke strijd. De tekst van Jezus dat een koninkrijk wat in zichzelf verdeeld is niet kan standhouden heeft satan beter begrepen dan wij. Er is altijd wel een reden om met elkaar overhoop te liggen: de wederkomst, al dan niet plaatsgevonden, de werkingen van de Heilige Geest, Facebook staat er vol mee. En de duivel lacht en wij zijn bezig elkaar te beknibbelen in plaats van zielen te winnen

– en dan eenvoud. Hier staat niet dat je niet naar de gaven moet streven en mag uitblinken in de dingen van het koninkrijk, hier staat dat jij je niet mag verheffen, beter voelen dan een ander, die misschien nog net zo ver is, of een lager inkomen heeft of een uitkering. Een zijn betekend in alles een zijn. Handelingen laat het zien; ze hadden alles gemeenschappelijk.

Zo zijn er nog wel een aantal dingen waar we als gemeente van God aan kunnen werken. Achterover leunen en denken dat je de perfecte gemeente bent is dodelijk. Maar alles in eigen kracht proberen ook. Daarom eindigt dit stukje: wees niet wijs in eigen oog. Eigenwijsheid is geen vrucht van de Geest, maar vrucht van eigendunk. Als er iets is waar we ons van moeten bekeren is het dat wel. Spreuken zegt het zo mooi: Vertrouw op de HERE met je hele hart en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al Uw wegen, dan zal Hij Uw paden recht maken. Een beter advies voor deze dag kan ik je niet geven!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.