Sterk bewijzen

Comment 1 Standard

Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem. — 2 Kronieken 16:9http://dawo.nl/?p=4872

Lezen:  2 Kronieken 16

Deze prachtige tekst komt uit een zeer droevig verhaal uit het Oude Testament. Een verhaal waar we veel van kunnen leren. ASA, de Koning van Israel was zo goed begonnen. Hij vertrouwde op de HERE en won een belangrijke oorlog. Maar dan wordt hij hoog- en overmoedig. Hij kan het wel alleen, denkt hij. Met de roof uit de tempel en uit zijn eigen paleis bedrijft hij een politiek spel. Hij koopt iemand om om de vijand in de rug aan te vallen, zodat die hem alleen laat. Dat lukt ook nog. Maar dan komt er een profeet die deze mooie woorden uitspreekt, die echter wel verbonden zijn met een vloek, die niet in de dagtekst staat….. Hef feit blijft dat Gods ogen over de aarde gaan en dat Hij op zoek is. God zoekt mensen, Hij is naar ons op zoek, Hij acht Adam in de Hof, of zoals Jezus het zei: ik ben gekomen om het verlorenen te zoeken en te redden (Luk.19:10) Maar God zoekt ook mensen wier hart volkomen naar Hem uitgaat. Die Hem, met alles wat in hen is, volledig willen dienen. Die zeggen: Hier ben ik, Heer, gebruik mij, ik wil niets en niemand anders dan U! Die mensen zal Hij krachtig bijstaan, aan hen zal Hij zich sterk bewijzen. Zijn kracht is voor hen beschikbaar, in ongekende mate. Is dat niet geweldig? Ook hier heeft de belofte dus weer een voorwaarde: God zal je krachtig bijstaan, als je hart volkomen naar Hem uitgaat. Dus geen verborgen agenda, geen andere god die je stiekum aanbidt en heer over je is, nee volkomen toegewijd. In alles afhankelijk van de Here. Dan is die kracht beschikbaar.

De vloek luidt dat ASA, omdat hij dat juist niet gedaan heeft, de rest van zijn leven oorlog zal kennen. Er kunnen omstandigheden zijn in ons leven, die hier op lijken. Is er dan een vloek van kracht? Vraag het de Heilige Geest. Ontneem de boze het recht je te kwellen, door bekering en vergeving en verbreek de vloek.

Deze boodschap neemt Asa niet in dank af. De profeet wordt gevangen gezet. Gods Woord spreken kan je soms in moeilijkheden brengen…..

Het slot van Asa’s leven is typerend. Als hij ziek wordt zoekt hij (weer) niet de hulp bij God maar bij de doktoren. Is het fout om de hulp van dokters in te roepen? Nee, dat staat er niet. Maar vooraleerst zullen we het, ook voor wat betreft onze genezing, bij Hem moeten zoeken. Hij geneest op ons gebed, dat zeker, maar ook door doktoren, maar Hij wil er wel bij betrokken zijn. Ook hier geldt weer dezelfde tekst: op wie stellen we ons vertrouwen?

Laat je hart volkomen naar Hem uitgaan en je zult krachtig worden bijgestaan. 

Een gedachte over “Sterk bewijzen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.