Leven, rechtvaardigheid en eer

Leave a comment Standard

Wie gerechtigheid en goedertierenheid najaagt, vindt het leven, rechtvaardigheid en eer. ā€” Spreuken 21:21http://dawo.nl/?p=4887

Lezen: Spreuken 21:3-29

In Spreuken vind je vaak de gedachte dat het doen van Gods wil je zegen opbrengt. Tegenwoordig zouden we dat het welvaartsevangelie noemen, maar de Spreukendichter was daar blijkbaar een aanhanger van. Zonder wettisch te willen zijn, en je weet dat ik dat niet ben, ben ik het wel met hem eens. Het houden van Gods geboden en instellingen brengen ons onder de beschermende hand van God. Je niet houden aan Zijn geboden getuigt van rebellie en samenheulen met de vijand. Het ‘retteketet, weg met de wet’ zul je dus niet in mijn stukjes tegenkomen. Nogmaal benadruk ik, dat we alleen uit genade, door geloof worden behouden, geen andere weg dan die van het kruis. Maar dat wil niet zeggen dat het je houden aan Gods normen en waarden maar afgeschaft hoeft te worden. Integendeel, geleid door de Heilige Geest zou je niet meer tegen Zijn geboden in willen gaan, maar doen wat God zegt!

Ook vandaag vinden we zo’n typische Spreuk: liefdevol en eerlijk leven brengt je leven, rechtvaardigheid en eer. De wereld zegt: wie goed doet, goed ontmoet, en de wortels daarvan konden wel in in deze tekst te vinden zijn. Wanneer we ernaar streven dat er gerechtigheid gebeurt en we goed zijn voor iedereen, dan zal dat zich een keer terugbetalen. Ook hier vind je dus weer de wet van zaaien en oogsten. Dat wat je zaait zal je oogsten. Ben je alleen maar op jezelf en je eigen sores gericht, dan zijn er weining mensen meer, op den duur, die naar je omkijken. Investeer je, ondanks dat, in anderen, dan krijg je dat terug. Het doet me ook denken aan Jezus woorden: dat we de ander moeten behandelen, zoals we zelf behandel zouden willen worden.  En vul ik het dan Paulinisch is, dan kom ik toch weer uit bij: Efeze 4:20: wij geheel anders! Als we dat steeds meer gaan praktiseren in ons leven, dan zullen de vruchten niet uitblijven. Een gezegende zondag.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.