Zwoegers

Leave a comment Standard

En wij vragen u, broeders, hen te erkennen die onder u arbeiden, u leiding geven in de Heere en u terechtwijzen, en hen uitermate hoog te achten in liefde, om hun werk. Leef in vrede met elkaar. — 1 Tessalonicenzen 5:12-13http://dawo.nl/?p=4889

Lezen: 1 Tessalonicenzen 5:12-22

Je komt ze wel eens tegen, mensen die niet meer in een kerk of gemeente komen, omdat ze beschadigd zijn door hun voorgangers of oudsten. Er kan van alles voorgevallen zijn, soms zelfs hele erge dingen zoals (machts) misbruik etc. Soms zijn het futiliteiten, men kreeg niet het ‘baantje’ of positie in de gemeente waarvan men dacht daar wel in aanmerking te komen. Sommigen zijn daar gevoeliger voor dan anderen. Heeft ook vaak met het verleden te maken, afwijzing op afwijzing. 

In de tekst van vandaag worden we opgeroepen om onze leiders hoog te achten, te erkennen als van God gezondenen. Zij sloven zich uit, dus niet zo maar werken, nee, echt inspannen is het woordje dat hier wordt gebruikt, namens de Here voor de gemeente. En vergis je niet, voorganger zijn is hard werken. Dag en nacht klaar staan voor de ‘schapen’ die soms wel heel snel aan het blaten en mekkeren zijn… Ik lees wel eens van die mooie oneliners, heb hem zelf ook wel eens geplaatst: ga niet naar de kerk, maar wees de kerk. Daar zit een kern van waarheid in, de kerk, de gemeenschap der heiligen, zijn zij, die bij elkaar komen om Gods wil te doen. Wat voor kritiek, terecht of onterecht, je ook op de kerk mag hebben, het is wèl Gods plan. Hij heeft het verzonnen, dat we regelmatig samenkomen om elkaar te bemoedigen, aan te vuren en ja, soms ook te vermanen, terecht te wijzen.

Ik denk dat het goed is als we voor onze voorgangers bidden, juist als we het niet, in alles, met hen eens zijn. Ons gebed is onmisbaar voor hen, zij staan in de frontlinie en kunnen zwaar aangevallen worden. Juist daarom hebben ze het gebed van de gemeente zo nodig. Mag je dan geen kritiek hebben op je voorganger? Natuurlijk wel, maar in plaats van dat naar anderen te spuien en zo een bron van onrust en onlust te zijn, mag je dat bij de Here brengen. En als het bijbels gefundeerd is de regels van Jezus uit Matt 18:15-20 toepassen.

Maar sta, als voor de eenheid in je gemeente vechtend, roddel niet toe. Kap het af als iemand er mee naar je toekomt. Zeg dan, zullen we er samen voor gaan bidden. Roddel is je reinste gif, gebrouwen in de hel. Laat je er niet door beïnvloeden en was je denken er van schoon. Dan leven we in vrede met elkaar, gaan we ook niet om het geringste verschil weg, en hoppen naar een andere gemeente, maar blijven we op onze post en doen de dingen die we als gemeente moeten doen. Eer de zwoegers door hen te dragen in gebed.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.