Spreken en werken

Comment 1 Standard

Door de vrucht van zijn mond wordt iemand met goed verzadigd, en wat mensenhanden verdienen, keert bij hem terug. — Spreuken 12:14http://dawo.nl/?p=4900

Lezen: Spreuken 12:13-28

We kennen allemaal wel de Feijenoord slogan: geen woorden,maar daden. En in veel gevallen vind je dat ook in de Bijbel terug. Niet alleen zeggen, maar ook doen. Helaas schort het bij ons daar nog wel eens aan.

Maar spreken op zich kan al veel teweeg brengen. Spreek je geloof, of spreek je ongeloof? Velen worstelen onder uitspraken in hun jeugd gedaan zoals:’met jou wordt het toch niets’ e.d. Er wordt een vloek over iemand uitgesproken en die kan tot in lengte van jaren gevolgen hebben. Hetzelfde is dat wat er nu gebeurd met kinderen. Er wordt een etiket geplakt en de lijm die daarvoor gebruikt wordt, kan een levenslang plakken. Een combinatie van letters als ADHD, ADD, PDD NOS., kunnen iemands leven tekenen. Allemaal dingen waar we over moeten nadenken, voor we ze uitspreken. Spreek zegen en geen vloek, ook niet over jezelf. ‘Ik wordt hier doodziek van’, ik hoor het dagelijks….

Maar ook doen komt in deze spreuk aan de orde. Datgene wat je doet, en dan met name het goede, komt weer bij je terug. Wie goed doet, goed ontmoet, zegt het spreekwoord en wellicht is dit hier de bron. Niet altijd op je eigen dingen gericht zijn, maar oog hebben voor de ander. Het zijn gewoon bijbelse principes en we moeten die leren toepassen. Gods Woord is krachtig, zowel in het spreken ervan (proclamatie) als in het doen ervan. Oog hebben voor de ander brengt je, vroeg of laat, zegen. Wat je zaait zal je oogsten. 

Twee dingen waar we onszelf vandaag aan kunnen spiegelen. Vandaag, vrijdag, de laatste werkdag van de week. Voor velen een verzuchting, maar wanneer je als christen laat zien, dat je werkt niet voor je baas, maar als voor de Heer, dan is iedere dag een dag vol vreugde  in de wijngaard van de Heer. Straal en spreek dat uit, juist vandaag. Het keert bij je terug!

Een gedachte over “Spreken en werken

  1. Beste Arie, door het diagnostiseringssysteem DSM krijgen mensen onbedoeld een label. Het doel was om onderling vergelijk mogelijk te maken door het opstellen van heldere definities. De inmiddels internationale standaard biedt veel hulp bij de diagnostiek. Dat wij mensen daardoor zijn gaan “labelen” is dus een verkeerde benadering vsn je naaste. Vanuit de liefde van God moeten we juist kijken naar de unieke kwaliteiten van ieder individu. Ik hoop dat mijn bijdrage op jouw stukje daaraan kan bijdragen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.