Vallen en opstaan

Comments 2 Standard

Zelf zal ik echter uitzien naar de HEERE, ik zal wachten op de God van mijn heil. Mijn God zal mij horen. Verblijd u niet over mij, mijn vijandin, want als ik gevallen ben, zal ik weer opstaan, als ik in duisternis zit, is de HEERE mij een licht. — Micha 7:7-8 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Micha 7:8-13

Vallen of struikelen doen we allemaal wel eens. Daar word je groot van, zegt het spreekwoord. Het gaat erom wat je daarna doet. Blijf je erin, of sta je weer op? Velen van ons voeren een strijd die niemand weet. Strijd tegen een zonde, een verslaving of wat dies meer zij. De kreten van meer dan overwinnaar zijn vinden geen weerklank in je hart, omdat je weet dat, hoe goed je voornemens ook zijn, er toch weer een moment komt dat je op je snufferd gaat. ‘Laat dan maar’  zou je kunnen denken. Maar laten we het niet opgeven! 

Het volk Israel kent in haar geschiedenis tal van val- en struikelmomenten. Hier in Micha, neemt hij het woord namens hen:

Ik zal echter uitzien naar de Here, wachten op de God van mijn redding. Hoe erg het ook met je is, God is erbij. Hij is geen God van veroordeling, maar van redding. Hij kent je situatie en je strijd. Geef die aan Mij, zegt Hij, Ik zal je helpen.

Dan spreekt Micha tegen de tegenstander, hier verpersonificeert hij die als een vrouw: Verblijd je niet over mij, mijn vijandin, want als ik gevallen ben zal ik weer opstaan. Hier zien we een belangrijke sleutel. Je probleem, waar je meee worstelt moet je vijand zijn. Dat zegt Zacharias al in zijn lofzang in Lucas 1:74: Jezus is gekomen om ons te verlossen van onze vijanden. Zolang je probleem je vijand niet is, kan Hij je dus niet helpen, dus niet koesteren dat probleem, maar er tegen spreken. Spreek, met autoriteit, in de Naam van Jezus, dat het zal verdwijnen. Gebruik je autoriteit, die je hebt, omdat God, de Heilige Geest, in je woont. Ook als je weer gevallen bent? Ja, zeker, Hij zal bij je blijven voor altijd. Geef je strijd aan God, bestraf je probleem, bekeer je ervan en stuur het weg. En als je dan toch nog eens valt is Hij altijd bij je om je weer op te richten. Ook als je in de duisternis zit, is de Here ons Licht, voor wie zouden we dan nog bang zijn? (Ps.27:1)

 

2 gedachtes over “Vallen en opstaan

  1. Pingback: Vallen en opstaan |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.