Alles mag

Leave a comment Standard

Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar niet alle dingen zijn nuttig. Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar niet alle dingen bouwen op. Laat niemand zijn eigen voordeel zoeken, maar ieder dat van de ander. — 1 Korintiers 10:23-24http://dawo.nl/?p=4989

Lezen: 1 Korintiers 10:23-33

Ja, het staat hier toch maar: Alles mag. Klaar. Geen wetten en regels meer, alles mag. Niet meer zeuren, het is klaar. Oppervlakkig zou je zoiets kunnen denken, maar wanneer je het stuk verder leeest, dan zie je dat er wel degelijk een begrenzing is: de ander. ‘Alles mag’, duidt op je eigen behagen en verlangens, maar als je op dat van de ander let, dan krijgt het ineens een heel andere invulling. 

De situatie was als volgt. Er was nogal wat onduidelijkheid over het eten van vlees (toen al) En Paulus heeft in de vorigeperikoop  uitgelegd dat wanneer je zeker weet dat het uit de heidense tempel komt,gewijd aan de afgoden,  omdat het als zondanig bekend is en je wordt er door geprovoceerd, niet eten. Maar ga niet overal op zitten letten en vraag er zelfs niet naar, want dan zou je in gewetensnood kunnen komen. We bidden en danken voor ons eten en daarmee is het geheiligd. Maar merk je dat anderen er last van hebben, in de Romeinenbrief worden deze aangeduid als de ‘zwakkeren in het geloof’ ook dan weer niet doen.

Deze tekst is dus zeker geen vrijbrief om maar alles te doen wat jij fijn en lekker vindt, maar om op het welzijn van anderen te letten, zelfs op dat van ongelovigen, of misschien wel juist. De liefde is ook hier weer de sleutel, jezelf opofferen voor de ander. Liefde is dus niet gratis het kost je wat! Zoals Jezus Zichzelf opofferde voor ons, zo mogen ook wij die gezindheid hebben die Hij had, ons opofferen voor de ander. Besef dat wat we doen, of laten, wel eens beslissend zou kunnen zijn voor diens redding! Alles wat we doen,laat het zijn tot eer van God (vers 31) dat is het filter waardoor we dingen moeten filteren. En uit geloof, want alles wat niet uit geloof is, is zonde!

Dus al lijkt het alsof we alles zouden mogen, de grens is de liefde en de eer van God. Dan wordt het ineens veel beperkter, maar omwille van Hem Die ons zo liefhad dat hij Zichzelf offerde, is dat maar een peuleschil. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.