De Naam Jezus

Leave a comment Standard

Terwijl hij deze dingen overwoog, zie, een engel van de Heere verscheen hem in een droom en zei: Jozef, zoon van David, wees niet bevreesd Maria, uw vrouw, bij u te nemen, want wat in haar ontvangen is, is uit de Heilige Geest; en zij zal een Zoon baren, en u zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden. — Matteus 1:20-21http://dawo.nl/?p=4999

Lezen: Matteus 1:18-25

Een van de eerste dingen die men vraagt als je het bericht krijgt dat er een baby geboren is, is hoe gaat het heten? Een naam is belangrijk, zeker vroeger. Het vertelt wie je bent, voeger zelfs wat men hoopte dat je worden zou. Anderen zijn vernoemd naar ouders of grootouders, waarmee mensen hun respect willen uitdrukken, of gewoon traditie. De eerste naar vaders kant, de tweede naar moeders kant.

Opmerkelijk is dat de engelen die in het kerstverhaal verschijnen, de namen al doorgeven hoe de kinderen genoemd moeten worden. Dat zagen we al bij Zacharia en ook bij Jozef en Maria. De Naam van Jezus is dus al in de hemel bepaald. Een bijzondere naam? Nee, ik denk dat er meerdere kinderen zo geheten hebben. Ook Jozua en Jesaja hebben in feite dezelfde naam. Wat is er dan zo bijzonders aan deze Naam? 

Wel, als eerste de betekenis. Yeshua, betekent: God redt. Niemand anders dus kan ons redden, God alleen. En Jezus is God, de zoon van God is zelf ook God, want wat Maria in haar ontvangen heeft is van de Heilige Geest. Er is onder de hemel geen andere naam gegeven door wie wij moeten zalig worden, dan door die ene Naam.

Die naam heeft kracht. Het is in die Naam dat wonderen en tekenen gebeuren, dat lammen kunnen lopen, blinden kunnen zien, ziekten en demonen moeten wijken. Want de Naam is de Persoon. Als we Zijn Naam gebruiken handelen we namens Hem.

Hij zal Zijn volk zalig maken. Ook hier komen we weer een werkwoordsvorm tegen van het griekse sozo. Dat betekent niet alleen redding, maar ook genezing, bevrijding, geluk etc. Dat is de reden dat Jezus gekomen is, dat is de reden dat de God in de Hemel de Naam van Zijn Zoon al bepaald heeft. Het is in die Naam, dat we bidden en bevelen dat alle duivels moeten wijken. Die Naam is zo krachtig en zo heilig. Met eerbied en respect moeten we Hem dan ook gebruiken. De duivels sidderen bij het geluid van die Naam. Dank U, Vader, voor de Naam van Uw Zoon. Dank U, Jezus dat U Uw Naam waarmaakt, dank U, Heilige Geest, dat U ons leert hoe die Naam te gebruiken! 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.