Gebed verandert dingen

Leave a comment Standard

Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand. Elia was een mens net zoals wij en hij deed een vurig gebed dat het niet zou regenen, en het regende niet op de aarde, drie jaar en zes maanden. En hij bad opnieuw, en de hemel gaf regen en de aarde bracht haar vrucht voort. — Jakobus 5:16-18http://dawo.nl/?p=5019

Lezen: Jakobus 5:13-2

‘We kunnen nu alleen nog maar bidden’ Je hoort dat wel eens als alles al gedaan is en dat het enige is, wat is overgebleven. Het klinkt nogal lijdzaam. We hebben alles al geprobeerd, niets werkt, dus dan maar bidden. 

Wel, als er iemand was van het ‘geen woorden, maar daden’ principe, dan was Jacobus het wel. Geloof zonder actie, werken noemt hij dat, is dood. Maar hier heeft hij het niet over gebed als laatste redmiddel, hij kent de kracht die er is in gebed. Gebed is ons machtigste wapen, mits uitgevoerd met kracht en autoriteit. Niet het lijdzame ‘ Here, wilt U’, niet het gebed van een slaaf, maar van een Koningskind, die zijn of haar positie, in Christus, kent. We bidden te vaak tot God, Die in de hemel is, in plaats te spreken namens de God, de Heilige Geest, Die in ons is.

We zien hier ook weer dat er een verband kan, ik zeg kàn, zijn tussen zonden en ziekte. Het belijden ervan, waardoor de oorzaak weggenomen wordt, de rechtmatige grond, opent de deur, samen met gebed, voor genezing. Wijsheid van de Geest is geboden. Woorden van kennis kunnen helpen, maar met alle fijngevoeligheid uitgesproken. Er zijn hierdoor al teveel mensen beschadigd. Tegelijkertijd moeten we zonde ook zonde noemen en niet vergoeilijken! Het zou een reden kùnnen zijn dat genezing uitblijft, belijden en bidden kan dan de oplossing zijn, maar vraag leiding aan de Helige Geest!

Als voorbeeld noemt Jacobus de profeet Elia, hij bad en het regende gewoon drie en half jaar niet. Een ramp voor het land, waar water al schaars is. Kan gebed zelfs het weer beïnvloeden? Jazeker. Ik hoorde gisteren nog het verhaal van een klein meisje dat graag wilde dat het ging sneeuwen en vriezen, maar dan wel in de kerstvakantie, omdat papa anders niet kon gaan werken. Het resultaat hebben we afgelopen zaterdag gezien…. 

Elia bad opnieuw en het begint te plenzen, overigens duurde dat wel een poosje. Zeven keer moest zijn knecht gaan uitzien of er al wat veranderd was, en pas bij de zevende keer meldde hij dat er een wolkje, ter grootte van de hand van een man was. Dat was het sein voor Elia om benen te maken, omdat hij wist dat de sluizen van de hemel geopend werden.

Dat is de kracht van het gebed, die wij, net zo gewoon als Elia, hebben. Niet als laatste redmiddel, maar waarmee wij, om mee te beginnen, ieder probleem confronteren. In die autoriteit bidden zorgt ervoor dat dingen gaan veranderen, gepaard gaand met een kinderlijk geloof, dat voor God, en dus voor ons, niets meer onmogelijk is. Dan wordt bidden een geweldig avontuur waar je nooit genoeg van krijgt. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.