Zaaien en oogsten

Leave a comment Standard

En dit zeg ik: Wie karig zaait, zal ook karig oogsten; en wie zegenrijk zaait, zal ook zegenrijk oogsten. Laat ieder doen zoals hij in zijn hart voorgenomen heeft, niet met tegenzin of uit dwang, want God heeft een blijmoedige gever lief. — 2 Korintiers 9:6-7http://dawo.nl/?p=5031

Lezen: 2 Korintiers 9:6-15

‘Weet je wie het koperdraad heeft uitgevonden? Twee Hollanders, die vochten om een cent’ 

Als het op geven aankomt, dan barsten de discussies los. We zingen: ‘Heer, alles geef ik U’, maar als dat concreet gemaakt wordt d.m.v. een collecte dan geven velen niet thuis. En dan tienden. ‘Oh, dat komt uit het Oude Testament, de wet is vervuld, dus dat hoeven we niet meer te doen. Dat vind je nergens in het Nieuwe Testament’. Nee, dat is waar, daar gaven ze alles. De eerste gemeente had alles gemeenschappelijk. Dat was een commune van de eerste orde. En als je daar mee sjoemelde, dan kon het je je leven kosten.

Velen, ook in de kerk, worstelen met armoede, schulden.e.d. Men zegt; ‘ ik kan niet geven’. Maar de weduwe gaf alles, twee penningskes,en het was genoeg. In deze tekst van vandaag zien we een wetmatigheid. Als je weinig zaait, zul je weinig oogsten. Dat kan niet anders. Dat geldt in de landbouw, dat geldt ook in het geestelijke. Het geven van de tienden is geen wet, het is een principe. Je begint, wanneer je je inkomsten krijgt met meteen 10% apart te leggen voor God. Voordat je huur, hypotheek, eerste levensbehoeften etc eraf gaan. Daarmee zeg je eigenlijk: Ik dank U Heer, voor alles wat U mij geeft. Ik geef U er 10% van terug. Ik vertrouw dat U gaat voorzien, zodat ik aan het eind van de maand niets tekort kom. Je zult versteld staan hoe Hij gaat voorzien. Je laat daarmee zien, dat God voor jou op nummer 1 staat en dat je Hem vertrouwt. Als je het anders doet is er aan het eind van de rit niets meer over. En Hij is toch meer waard dan de restjes?

Je moet het wel blijmoedig doen, vanuit je hart. Als je geeft om meer te ontvangen, is je hart niet oprecht. Dus niet met tegenzin of dwang, maar uit liefde en met een blij hart. Zei Jezus zelf niet: het is beter dan te geven dan te ontvangen? En Hij wist wat geven was. Al Zijn koninklijke status, hemelse rijkdom, eer en waardig heeft Hij afgelegd om ons te redden van de eeuwige dood. Hij werd arm, zodat wij rijk zouden zijn. 

Paulus moet hier wel oppassen, hij zou vergeleken kunnen orden met een prosperety preacher,iemand die beweert dat God vandaag ook financieel nog zegent….. Wel voor mij is het evangelie welvaart, dat je goed vaart, in alle opzichten. Jezus stierf aan het kruis en door Zijn genade ontbreekt het ons aan niets. Als we Hem onze Herder laten zijn.

Wees niet gierig, maar zaai, in Gods Koninkrijk, ruim, opdat je ruim zult oogsten, in alles. ‘Beproef Mij, of ik de sluizen van de hemel voor je zou openen, zegt de Heer in Maleachi. Ik kan er van getuigen dat het waar is. 100%

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.