Kledingadvies 

Comments 2 Standard

Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. En doe boven dit alles de liefde aan, die de band van de volmaaktheid is. — Kolossenzen 3:12-14http://dawo.nl/?p=5037

Lezen: Kolossenzen 3:5-17

Sommige mensen hebben dat, ze staan ’s morgens voor hun kast en kunnen maar niet besluiten wat ze zullen aantrekken. Anderen hebben weer niet zoveel keus en pakken wat voorhanden is. Voor sommigen is het ontzettend belangrijk, voor anderen weer minder of zelf totaal niet.

We krijgen hier een geestelijk kledingadvies van de apostel Paulus. Het begint eigenlijk al in vers 9 waar hij zegt dat we, als het goed is, de oude mens uitgetrokken hebben. De dingen die daarbij hoorden passen ons dus niet meer. En nu zegt hij dat we ons moeten kleden met innerlijke gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, zachtmoedigheid, nederigheid en geduld. Dat zijn kenmerken die we ook bij de vrucht van de Geest tegenkomen. Alles vastgehouden door de liefde, die de  band van de volmaaktheid is.

Innerlijke gevoelens van ontferming, dat is iets anders dan de wereld ons doet denken. Die gaat voor ‘ikke, ikke ikke en de rest kan stikken’. Och natuurlijk, als er weer een actie is geven we gul, hoewel wij Nederlanders als gierig te boek staan, zijn onze opbrengsten meestal het hoogst. Maar ontferming is niet iets wat je af kunt kopen. Het zit van binnen. Het is het gevoel dat je tot daden aanzet. Zoals Paulus het ergens zegt: het is de liefde van Christus die ons dringt. Je kunt niet anders meer. Onze vriendelijkheid moet alle mensen bekend zijn zegt hij in Fil. 4:5 en over nederigheid hebben we het deze week al gehad. Zachtmoedigheid is niet dat je een watje bent, maar in alle liefde wel dappere dingen doet en geduld? ‘Heer ik wil meer geduld en wel meteen’, bad ooit iemand. Het is allemaal vrucht van het werk van Gods Geest in ons. Hij is het die ons doet veranderen. Zoals van de week iemand getuigde dat zijn zoons hadden gezegd dat hij veranderd was (in het positieve) sinds hij Jezus had aangenomen. Het gaat als vanzelf aan de ene kant, maar het is ook een besluit aan de andere kant. Dat is precies ook het verhaal rondom vergeving, waar hier ook over gesproken wordt. Vergeving is een keuze van je wil,maar je gevoel gaat nog lang niet mee. Toch is het zo, dat als je ervoor kiest, God je kan helpen om ook je gevoel te veranderen. Maar zolang zij niet willen, er niet voor kiezen, kan Hij er niet bij. Onvergevingsgezindheid maakt de meeste slachtoffers onder diegenen die het zijn. Bitterheid, wrok het brengt je nergens, het maakt je alleen maar ziek. En Gods vergeving kan je harde hart ook niet raken. Vergeving wil niet zeggen, dat het niet erg is wat je is overkomen, het zegt dat je ervoor kiest om de ander vrij te zetten in de liefde van Jezus. En de eerste die er baat bij heeft ben jezelf. Kies ervoor en word vrij! 

Zo zullen we, als christenen, herkenbaar zijn aan de geestelijke kleding die we dragen, de uitstraling die we hebben. Kleren maken de man, zegt het spreekwoord. Hier maken deze kleren het verschil, omdat anderen er ook zo gekleed bij willen gaan. Wat is het dat je zo veranderd heeft? De liefde van Jezus en de kracht van de Heilige Geest, wil je dat ook? Het is ook voor jou!

2 gedachtes over “Kledingadvies 

  1. De NBG vertaling is zo mooi: Bekleed u dan met; en met innige gevoelens van ontferming. Die woorden gaan dieper dan de NBV vertaling vind ik. Bekleden met, is aandoen, dragen en uitdragen. met innige gevoelens, dan meen je het ook echt en niet op een vrome manier. Liefde is een keuze.

  2. Pingback: Kledingadvies |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.