Gepaste wijze

Leave a comment Standard

Laten wij, als op klaarlichte dag, op een gepaste wijze wandelen, niet in zwelgpartijen, niet in dronkenschappen, niet in slaapkamers en losbandigheden, niet in ruzie en afgunst. Maar bekleed u met de Heere Jezus Christus, en verzorg het vlees niet om begeerten op te wekken. — Romeinen 13:13-14http://dawo.nl/?p=5054

Lezen: Romeinen 13:8-14

De tijd nadert, het is al bijna dag, dat wordt in de voorgaande verzen gezegd. En dan krijgen we de opdracht om te leven alsof het al dag is, de dag. De dag waarop Jezus terugkeert en zal oordelen, de levenden en de doden. Dan wil je niet dronken gevonden worden in het bed van iemand ander dan je (huwelijks)partner, dan wil je niet betrokken zijn in een ruzie en je leven aan het vergooien zijn door afgunst. Als je zo deze tekst leest, dan wordt het misschien begrijpelijker. Er zijn mensen die bewust zondigen, denkend dat Jezus toch wel vergeeft. Natuurlijk doet Hij dat, maar het kostte Hem wel wat. Daarom roept Paulus ons op om ons met Hem te bekleden, zodat mensen in en door ons Hem zien. Daar past een levensstijl bij, die ‘gepast’ is. Passen dronkenschap, zwelgpartijen, overspel, ruzie en afgunst bij Jezus? Dan passen ze ons ook niet. Mag je dan nooit meer een pilsje of een wijntje drinken? Dat staat er niet. Maar als je niet (meer) zonder kan, heb je wel een probleem. Zorg dat het nooit zover komt. Let wel dat ruzie en afgunst ook in dat rijtje staan, niemand moet zich hoger achten omdat hij zich aan een van de eerste zonden niet vervuild heeft. We hebben allemaal gezondigd, zegt Rom.3:23

Op grond van het laatste gedeelte zijn er nogal wat kledingadviezen gegeven. En natuurlijk mogen wij met onze kledingstijl anderen niet het hoofd op hol brengen. Het gaat erom niet in te gaan op de begeerten van de zondige oude natuur. De gedachte die door sommige vertalingen wordt opgeroepen (NBG), dat een gelovige zijn/haar lichaam niet zou mogen verzorgen, omdat dit mogelijk bij hem/haarzelf of bij anderen begeerten opwekt, is hier niet aan de orde. (Studiebijbel) 

Wanneer wij ons met Christus bekleden en ons laten leiden door de Heilige Geest, dan weten we, in ons binnenste, wel wat wel of niet past. Sta daarom nooit op voordat je de Here Jezus, de Vader en de Heilige Geest hebt begroet en gezegd, goedemorgen Here, wat fijn dat ik U weer mag aantrekken en dat U overal met mij mee gaat.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.