Lijden en vertroosting

Leave a comment Standard

Want zoals het lijden van Christus overvloedig over ons komt, zo is door Christus ook onze vertroosting overvloedig. — 2 Korintiers 1:5http://dawo.nl/?p=5057

Lezen: 2 Korintiers 1:3-11

Hoe zal het ons vergaan, als we moeten lijden om Christus’wil, dat wil zeggen, dat we vervolgd zouden worden omdat we in Jezus geloven en daar voor uitkomen? Dat zijn altijd moeilijke vragen. Als je op een geloofsberg zit, dan zeg je wel dat je zult volharden,maar in een dal wordt het al lastiger. Wat is dat, het lijden van Christus? Dat is dat je lijden te verdragen krijgt vanwege je geloof. Dat mensen je dwars zitten, omdat je je niet schaamt voor het evangelie. Paulus wist daar alles van. Het kostte hem zelfs zijn leven. Hij werd ooit gestenigd en men liet hem (voor) dood achter. Nadat de broeders voor hem gebeden hadden, stond hij op en vervolgde zijn weg. Wellicht dat hij daaraan refereert in het te lezen tekstgedeelte. Het is dus wel iets meer dan dat ze je brood wegpikken, als je in de bedrijfskantine voor je eten bidt. Het kan je dus je leven kosten. Uiteindelijk deed dat het ook bij Paulus. Trouwens alle twaalf discipelen stierven een gewelddadige dood.

Hoe je je zult houden is dus een raadsel. Misschien dat de mensen die nu een grote mond hebben, of een hoge ‘positie’ in de kerk wel het eerst afhaken en zij, die in alle rust en stilte hun geloof belijden en beleven, volharden. Je weet het nooit. Wat je wel weet, en dat is dan weer geweldig, is, dat we overvloedig getroost zullen worden. Het woordje wat hier staat is weer Parakleitos, of te wel, hetzelfde als voor de Heilige Geest gebruikt wordt. En dat niet alleen troost, maar ook hulp en bijstand betekent. Als we willen volharden in ons geloof, dan hebben we Hem des te meer nodig. Hij zal ons niet alleen vertroosten, maar ook de kracht geven om door te gaan. Zelfs als ze onze geliefden voor onze ogen afslachten, ons dreigen te onthoofden , of we de brandstapel al ruiken. Alleen door de kracht van de Heilige Geest kunnen we volharden. 

Nu is het niet zo, dat ik zeg; laat dat lijden dan maar komen. Wel weet ik, dat de vervolgde kerk juist bidt voor de kerk in vrijheid. Ons kost geloven niet zoveel. Natuurlijk zien we wel langzaam maar zeker de druk toenemen, maar ons leven kost het nog niet. Of zijn we zo aan het heulen met de wereld, dat er geen reden is om ons te vervolgen? De kerken lopen toch wel leeg, dus waarom vervolging? Ik heb het al eens eerder aangehaald wat Daniel Kolenda schreef: lauw christendom is een grotere vijand dan vervolging. Komen we ervoor uit dat we anders zijn, omdat we Jezus hebben leren kennen? Dan kan het niet anders of er komt tegenstand. Maar juist door die tegenstand worden we sterk en moedig, omdat we dan de Heilige Geest in ons hebben (als het goed is) om ons erdoor heen te helpen.

Heilige Geest, ik heb U nodig, ieder uur, elk ogenblik. Of we nu vervolgd worden of getuigen en ons het evangelie niet schamen, we ontvangen Hem, niet omdat we Hem verdienen,maar omdat we Hem nodig hebben!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.